Ny rapport: Stress främsta orsaken till sjukskrivning

HÄLSA

Var tredje långtidssjukskriven stressad, deprimerad eller utbränd

Antalet privatanställda tjänstemän som sjukskrevs i minst tre månader förra året minskade med drygt 13 procent jämfört med 2004.

Det visar en undersökning som gjorts av företaget Alecta, som förvaltar tjänstepensioner.

Minskningen av antalet långtidssjukskrivna i gruppen har varit tydlig ända sedan 2002, uppger Alecta. Andelen som sjukskrivits på grund av stress har dock ökat något – från 18 procent 2002 till 20 procent 2005.

Lägger man ihop diagnoserna stress, depression och utbrändhet visar det sig att de står för en tredjedel, 33 procent, av sjukskrivningarna.

Ingen chans till återhämtning

– Jag tror att det beror på att många av de faktorer som ledde till den stora ökningen av antalet sjukskrivningar fortfarande finns kvar. Det är stora omorganisationer på arbetsplatserna, större krav och ett allt högre tempo. Tidigare fanns det en möjlighet till återhämtning mellan de mest intensiva arbetsperioderna - nu kastar man sig bara in i ett nytt projekt, säger Kerstin Jeding, psykolog vid Karolinska institutets sömnmottagning.

Sömnen är ett mycket viktigt medel för återhämtning. Sover du inte tillräckligt, får varken hjärnan eller resten av kroppen det underhåll som krävs.

Kroppen slits

Tillsammans med sina kollegor vid sömnmottagningen och stressmottagningen har Kerstin Jeding tagit fram en lista på fem saker att vara vaksam på när det gäller sömnen – och fem tips för att sova bättre.

– Får man en ärlig chans till återhämtning och vila klarar man ganska mycket stress. Får man inte det leder det till ett stort slitage på kroppen, säger hon.

Sover du för dåligt? Här är 5 varningssignaler:

Så sover du bättre – experternas 5 bästa tips:

Annica Lundbäck

ARTIKELN HANDLAR OM

Sömn