Hellre röd än vit månad

HÄLSA

Vitt vin gör dig fullare än rött

Planerar du en romantisk kväll med vitt vin och räkor?

Fundera på om du inte ska bjuda på rött istället. Då blir ni nämligen inte lika berusade.

Foto: Vitt vin innehåller mindre socker än rött och därför stiger promillehalten snabbare då man dricker vitt, visar ny dansk forskning.

Det är en dansk forskargrupp som har undersökt vilken alkohol man egentligen blir fullast av. De kom fram till att det inte bara är mängden alkohol som avgör hur hög promillehalt man får, utan även mängden socker.

– Promillen stiger inte så mycket när man dricker något med mycket socker i, jämfört med när man dricker något med lite socker, säger överläkare Henrik Hey till Berlingske Tidene.

Rött vin innehåller mer naturligt socker än vitt, och därför blir man inte lika berusad av rött.

Rött och alkoläsk

I undersökningen, som har publicerats i tidningen Ugeskrift for Læger, testade man rött och vitt vin, mousserande vin, elefant-öl, Smirnoff Ice (alkoläsk) och ren alkohol.

Det röda vinet och alkoläsken bröts ned snabbast i kroppen medan den rena alkoholen blev kvar längst i kroppen.

Kvinnor tål mindre

Precis som många andra undersökningar visade även denna att kvinnor tål alkohol sämre än män. Kvinnorna i undersökningen fick samma promillehalt som män trots att de drack en tredjedel mindre alkolhol.

– Kvinnor har en annan muskel- och fettsammansättning, och väger mindre, förklarar Henrik Hey i BT.

Anna Andersson