20-åring dog av skräpmat

HÄLSA

Scott åt pommes frites tills levern gav upp

Skräpmat ger dig skrumplever.

Få tar faran på allvar.

Scott Martin proppade i sig pommes frites tills levern gav upp. Han blev bara 20 år.

Alarmerande siffror visar nu att allt fler unga får inre skador av sina dåliga matvanor.

Foto: SUNDERLAND ECHO
FICK SKRUMPLEVER OCH DOG Tjugoårige Scott Martin tyckte inte om nyttig eller utländsk mat. I stället levde han på pommes frites och rostat bröd. Den ensidiga kosten gjorde att hans lever skrumpnade ihop och till slut dog han.

Tidigt julaftons morgon avled Scott Martin på Freemansjukhuset i Newcastle.

Det är Storbritanniens andra dödsfall på kort tid där orsaken anses vara näringsfattig mat.

Ända sedan Scott Martin var liten vägrade han äta annat än vitt rostbröd med smör, pommes frites och någon gång ibland, gröna bönor.

Han avskydde all utländsk mat och åt varken frukt eller grönsaker.

Han kände sig inte sjuk, men den ensidiga kosthållningen tärde hårt på levern.

Skrumplever

Vid ett läkarbesök i maj förra året fick familjen veta att han drabbats av skrumplever.

- Vi förstod ingenting. Scott drack ju ingen alkohol, berättar hans syster Gail Fairweather i en intervju för brittiska tidningen Sunderland Today.

Läkaren förklarade att fettinlagringarna i levern orsakat en inflammation som fått levern att skrumpna ihop.

- Han verkade inte ta det riktigt på allvar. Först när läkarna diskuterade en levertransplantation insåg han hur illa det var ställt och blev rädd på riktigt, säger systern.

Benen bar inte

Någon transplantation ville han absolut inte vara med om och vägrade skriva under pappren.

En dietist gav honom en mängd specialgjorda näringsdrycker, men Scott Martin fick inte i sig dem.

Han gillade inte smaken och blev illamående varje gång han gjorde ett försök.

Samtidigt blev han allt mer orkeslös.

De sex sista månaderna i livet tvingades Scott Martin sitta i rullstol.

Benen bar inte.

När han till sist gick med på en transplantation var det för sent.

Så skadas din lever

Läs mer:

Caroline Hougner