Mörka fläckar - dold sjukdom

HÄLSA

P-piller ökar risken

1 av 2 | Foto: Exempel på fläckar orsakade av melasma.

Mustasch på överläppen och mörka fläckar i pannan kan vara hudsjukdomen melasma.

-I svåra fall kan man se ut som en kartbok i ansiktet, säger Birgit Eklund, specialist på laserkirurgi.

När solen steker blir de bruna fläckarna i ansiktet en plågsam verklighet för många. Hudsjukdomen melasma drabbar nästan uteslutande kvinnor. För vissa stannar det vid några skönhetsfläckar i ansiktet, för andra kvinnor kan fläckarna ta över hela ansiktet och bli svårt besvärande. Grunden till sjukdomen är hormoniell och besvären uppstår därför ofta i samband med graviditet och användning av p-piller.

- Det börjar oftast med en fläck på överläppen som sedan sprider sig till resten av ansiktet, säger Maria Ekvall, sjuksköterska och hudterapeut på Sophiahemmet i Stockholm.

Framträder i solen

De bruna fläckarna tenderar att blekna på vintern men kommer tillbaka så fort man utsätter sig för stark sol. Sjukdomen är ofarlig men kan kännas ordentligt störande.

- Många tycker det här är jättejobbigt, säger hon.

Sjukdomen går att behandla med till exempel blekning eller laser. Birgit Eklund har jobbat nitton år med att bota bland annat melasma.

- Det finns laserbehandlingar i dag. Problemet är att de kostar tio tusen kronor per gång och man måste genomgå fyra behandlingar. Och det är bara 50-60 procents chans att lyckas.

Läs mer:

Gösta Westling, Kajsa Sigvardsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa