Rensa kroppen på gifter med detox

Hälsa

Kostrådgivaren: Det ger en rejäl skjuts energi

Socker, salt, alkohol, kaffe, cigaretter, huvudvärkstabletter – allt onyttigt du stoppar i dig lämnar rester som stannar kvar i kroppen.

En detox är ett sätt att genom en speciell kost rensa kroppen på dessa gifter.

Ulrika Davidsson.

Ulrika Davidsson.

Foto: KALLE ASSBRING

Detox, en utrensande kost, kan vara första steget på vägen till ett hälsosammare liv.

Under de första två veckorna är det bara ekologiska grönsaker och frukter som står på menyn, i kombination med lite vegetabiliskt protein som exempelvis soja och linser. När det är dags att kliva vidare till steg två är kyckling och lax välkomnapå matbordet.

– En detox förändrar mycket i ditt tankesätt, och du kommer med all sannolikhet att göra förändringar även efter kuren, säger kostrådgivare Ulrika Davidsson, som driver The Diet shop och skrivit böcker om såväl GI som detox.

- Kroppen förlorar energi när den måste bryta igenom all slagg du har i dig. Om du detoxar får du ett bättre flöde och kan använda din energi mer effektivt. Du blir mycket piggare.

Belöning efter några dagar

Alla kroppar reagerar på detox men det är individuellt hur mycket. Trötthet, huvudvärk och ledvärk är vanligt. Men belöningen kommer.

- Under dag 4 eller 5 brukar det släppa och då mår man jättebra. Då får man en rejäl skjuts med energi och många säger att de känner en mycket skön harmoni i kroppen, säger Ulrika Davidsson.

Detox är i första hand inte ett bantningsprogram men de flesta går dessutom ändå ner i vikt, oftast cirka 1-2 kilo på en vecka.

Så en detox kan även vara en bra kickstart inför en övergång till ett nystart med nya, sundare matvanor.

Ladda ner Plus-guiden om detox – med menyer för fyra veckor!

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa