Allt fler kvinnor snusar

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: ERIK MÅRTENSSON
– Snuset är förrädiskt, säger Sara Elgeholm

Drygt en miljon svenskar snusar och de kvinnliga snusarna blir allt fler.

– Jag mår bra, men vet ju att snus påverkar hjärtat, säger Sara Elgehom, 34.

Men hur farligt är det? Och vad innehåller prillan?

Sara Elgeholm är 34 år och jobbar som serietecknare och illustratör. Hon har snusat i ungefär 12 år. Just nu försöker hon trappa ner.

– När jag heltidssnusar förbrukar jag ungefär tre och en halv dosa i veckan.

Varför snusar du?

– Det gör att jag känner mig både lugnare och piggare. När jag har mycket att göra blir det som en belöning och paus. Jag kopplar av med mitt snus och mitt kaffe.

Som att baka

Snusfabriken Fiedler & Lundgren i Malmö spottar varje dag ut 100 000 snusdosor över Sverige.

– Vi exporterar även en liten andel till Sydafrika, Kanada och Norge, säger vice vd Leif Hansson.

Produktionen ökar trots både skattehöjningar och finanskris. Leif Hansson menar att förklaringen till framgången stavas lågprissnus.

– Det är precis samma produkt som vanligt snus – enda skillnaden är priset, säger han.

I fabrikens kylrum förvaras tobaksblad i jättelika kartonger. Hit kommer råtobaken från bland annat USA, Kanada, Brasilien och Ungern. Snuset innehåller ofta en blandning av ett tiotal tobakssorter för att det ska hålla en jämn kvalitet. Den malda tobaken delas upp i fin-, mellan- och grovmalet. Beroende på snussort väljs rätt grovlek som sedan mixas med vatten, salt, fuktbervarande ämnen och smaktillsatser.

– Det är ungefär som att baka bröd. Förhållandet mellan ingredienserna är tricket, säger Leif Hansson.

Sämre kondis

Sara Elgeholm var 22 år när hon började snusa.

– Då pluggade jag på designskolan och tyckte mest att det var en kul grej. Många kompisar där snusade och jag blev ofta bjuden. Fördelen med snus är att man slipper avbryta arbetet.

Vad är det sämsta med att snusa?

– Att vara beroende av något. Det är inte kul att bli smått hysterisk när snuset är slut och man inser att man inte kan köpa nytt förrän dagen efter.

Funderar du mycket på hur din hälsa påverkas av snuset?

– Ja, det är förrädiskt. Jag upplever att jag mår bra av snuset – blir lugnare och känner mig piggare – men jag vet ju att det påverkar hjärtat negativt. Jag har också känt att jag får sämre kondis.

Har du försökt sluta?

– Jag försöker säkert sluta en gång varje år. Jag har lyckats hålla upp i två år en gång. Sen hittade jag på ursäkter för att börja igen. Först snusade jag lite på sommaren bara för att det var trevligt. Sedan kom hösten och då kändes allt lite jobbigare, då blev snuset en form av tröst i stället.

Fint som snus eller illa med prilla?

Hur farligt är det egentligen att snusa?

– Det finns vetenskapliga studier som visar att snus ökar risken för både cancer i bukspottkörteln, matstrupen och magsäcken, säger Göran Boethius, pensionerad lungläkare och vice ordförande i Läkare mot tobak.

Enligt Göran Boethius försvåras diskussionen om snusets farlighet av att forskningen på området är relativt ny.

– I början finns det alltid studier som visar både för och emot. Det tar oftast några decennier innan man ser tydliga resultat. På 1960-talet var det svårt att övertyga folk om att rökning orsakar cancer. I dag är det ett faktum som ingen ifrågasätter.

Tomas Hammargren, ordförande i styrelsen för European Smokeless Tobacco Council, som bland annat företräder snusindustrin. Han ställer sig mycket tveksam till sambandet mellan tobak och cancer.

– Det finns studier som pekar på ett samband och andra som visar att det inte finns någon sådan koppling. Jag ser ingen alarmerande risk, säger Hammargren och framhåller det svenska snuset som ett bra alternativ till rökning.

– Det finns en intervjustudie som visar att snusning är det vanligaste sättet för svenska män att sluta röka.

Enligt Göran Boethius är detta ingen vetenskapligt tillförlitlig studie.

– Det finns få saker i livet som är farligare än rökning. Men det är ingen anledning att förespråka snus. Oavsett hur mycket mindre farligt snuset är jämfört med rökning har det sådana allvarliga dokumenterade effekter att det inte ska ses som ett bra alternativ till rökning.

Är snus mer beroendeframkallande än cigaretter?

Barbro Holm Ivarsson.
Barbro Holm Ivarsson.

Barbro Holm Ivarsson

– Mycket tyder på det, säger Barbro Holm Ivarsson, en av landets mest erfarna tobaksavvänjare, som bland annat anlitats som expert på Statens Folkhälsoinstitut.

Enligt henne innehåller en snusdosa upp till motsvarande 75 cigaretter. Nikotinnivåerna i blodet ligger mer konstant högt jämfört med en rökare som ofta röker en gång i timmen.

– Nej, säger Tomas Hammargren, om man mäter nikotinnivåer i blodet hos en vanesnusare och en vanerökare ligger den på ungefär samma nivå under ett dygn.

Finns det någon koppling mellan hjärt- och kärlsjukdomar och snusning?

– Ja, säger både Tomas Hammargren och Göran Boethius.

Det finns i dag inga studier som visar att risken att drabbas av en hjärtinfarkt eller stroke ökar om man snusar. Däremot ökar risken att dö om man får en hjärtinfarkt eller stroke och är snusare.

Kerstin Hansson

Publicerad: