”Förbjud transfetter inom EU”

Ny rapport föreslår totalförbud mot det omdiskuterade fettet

Det farliga fettet är kopplat till hjärt- och kärlsjukdomar.

För att komma tillrätta med problemet, föreslår en ny forskarrapport ett totalförbud mot transfetter inom EU.

– Genom ett politiskt beslut kan vi enkelt undvika transfetter. Det kostar inte så mycket pengar och ger en positiv hälsoeffekt, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) till aftonbladet.se.

Transfetter finns i vår mat, på såväl naturlig som konstgjord väg. De naturliga transfetterna förekommer i exempelvis kött och mejeriprodukter och de konstgjorda transfetterna finns bland annat i vissa kakor, frityroljor, färdigmat, pulversåser och glass.

Nu föreslår en ny forskarrapport ett totalförbud mot konstgjorda transfetter i vår mat inom EU. I rapporten jämförs Sverige med 10 andra europeiska länder, och vad gäller transfetter i bakverk, choklad och godis toppar vårt land listan.

– Det finns ett tydligt samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och intag av transfetter. Det bästa är om politikerna fattar beslut om att det inte ska säljas. I Danmark har man fattat beslut om transfetterna med framgångsrika resultat, säger Carl Schlyter.

Danmark som förebild

I Danmark införde man 2004 en lag om att transfett får utgöra högst två procent av fettmängden i ett livsmedel. Man bestämde också att alla livsmedel med transfett ska märkas.

– Men ett totalförbud vore det bästa. Ibland måste politiker ha modet att förbjuda något om det är för allas bästa. Tumregeln är att konsumenten ska ha rätt att välja mellan olika saker, men varför ska konsumenten ha rätt att välja något som är skadligt för dem och som inte ger dem någon vinst, undrar Carl Schlyter.

En märkning av livsmedel som innehåller transfetter skulle kanske uppfattas positivt av många, samtidigt som ingrediensförteckningarna redan i dag är svår för många konsumenter att läsa och förstå.

– Det finns så mycket information på våra förpackningar redan idag och det tar lång tid att handla. Viss information behövs för att konsumenten ska kunna fatta sitt val, men när det gäller transfetter vore ett förbud bättre. För konsumenten skulle det innebära en sak mindre att ta hänsyn till och det skulle spara tid.

Hjärt- och kärlsjukdomar

Skälen till att livsmedelsproducenterna i från början introducerade transfetter i maten var främst transporttekniska. Transfetterna ökade nämligen varornas hållbarhet. Dessutom bidrog transfettet till att varan kunde få en annan fasthet eller sprödhet.

– Men i dag är inte matvarornas hållbarhet ett lika stort problem som tidigare. Vi har en bättre kylkedja av våra matvaror och det innebär också att argumentet för transfetter har försvagats, samtidigt som argumenten emot har förstärkts.

Enligt Carl Schlyter är det främsta argumentet mot transfetter det faktum att man i ett antal rapporter har sett samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och transfetter. Dessutom har europeisk forskning tidigare visat på att transfetter kan orsaka bröstcancer och forskare vid Harvard school of public health har sett samband mellan transfetter och prostatacancer.

Publisert: