Konstgjorda naglar kan orsaka allergi

Av: 

Michelle Landen

Allergi

Konstgjorda naglar av exempelvis gelé kan ge biverkningar som allergi eller eksem. Det visar en ny granskning gjord av Läkemedelsverket där de granskat 108 produkter.

– Som kund är det viktigt att man kollar upp den som gör naglarna, säger Lena Nohrstedt, utredare på Läkemedelsverket, enheten för kosmetika och hygienprodukter.

Foto: Colourbox

I dag finns många företag som säljer produkter och tillverkar naglar på salong. Företagen använder sig av olika härdplastprodukter som de själva och deras kunder kan utsättas för.

– Startprodukterna som är i ohärdad form kan innehålla allergiframkallande ämnen, säger Lena Nohrstedt.

Enligt Lena Nohrstedt kände en tredjedel av de granskade företagen till att produkterna kunde ge allergi vid överexponering.

– Störst risk var det för de som jobbar med produkterna, de hade inte tillräcklig kunskap, säger hon.

– Men riskerna går att minimera med skyddsutrustning.

Märkningsbrister

Raija Zallot, ordförande för Svenska estetikers yrkesförbund, SEYF, menar att det finns många oseriösa nagelterapeuter som de inte har kontroll över.

– De poppar upp överallt. Vi vet inte vad de använder för produkter, eller vad de innehåller. De använder precis vad som helst, säger hon, men påpekar också att man inte ska vara orolig om man går till en certifierad nagelterapeut.

Av de 108 produkterna som granskades hade nästan alla någon eller några märkningsbrister. Att märkningen är korrekt och att varningstexter finns är viktigt för att konsumenterna ska känna till riskerna med produkterna och kunna undvika dem.

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Allergi