- Spänningarna har släppt

HÄLSA

Rosenmetoden hjälper Eva att bli fri från migränen

Foto: Rikard Laving

Under ett år led Eva, 29, svårt av migrän.

Mötet med en Rosenterapeut hjälpte henne att avvärja anfallen - och bearbeta sorgen efter sin mamma.

Eva Stöff, 29, led under drygt ett års tid av svår migrän och prövade olika mediciner och metoder. Hon jobbar som restaurangbiträde och oftast kom anfallen i samband med stress, cirka en gång i veckan.

- Min migrän känns som när man mår illa i magen, fast i huvudet. Jag blir känslig för ljud och ljus och får kallsvettningar.

Ett migränanfall varar mellan sex timmar och upp till ett dygn och det enda som hjälper är att ligga i ett svalt, mörkt rum. Eva känner sig dåsig i flera dagar efteråt.

Färre anfall

Men sedan hon kom i kontakt med en Rosenterapeut har anfallen avtagit i frekvens. Nu drabbas hon varannan, var tredje månad och då i samband med ägglossning.

Rosenterapeuten jobbar med att genom lätt och mjuk beröring leta efter låsningar i musklerna över hela kroppen. Samtidigt pratar hon med patienten.

- Det har varit helt olika saker som kommit upp från gång till gång. Ibland har det handlat om min mamma och min uppväxt, ibland kanske terapeuten frågat om jobbet och så har vi pratat om det.

Allt hade samband

När Eva var tre år dog hennes mamma. Då fanns inte förutsättningarna för ett riktigt sorgearbete, Eva var för liten för att förstå. Men med åren kom sorgen smygande, så även de svåra migränanfallen. Inte förrän hon kom i kontakt med en Rosenterapeut började Eva fundera över om det fanns något slags samband. Filosofin terapeuterna arbetar efter är nämligen att spänningarna i kroppen uppkommit efter små och stora trauman, som ett slags fysiskt försvar.

- Jag får sörja när jag är där, det kunde jag inte när jag var liten.

Förutom att gå till en Rosenterapeut har Eva till viss del lagt om sin kost. Hon har också fått en migränmedicin som fungerar bromsande när ett anfall väl sätter in.

Vad är Rosenmetoden?

Tipsa och vinn

Sofia Larsson