Ingemar är den förste svensk som botats

HÄLSA

Bättre än högsta vinsten på lotto

1 av 3
Ingemar Andersson är efter 33 år som sjuk botad från sin svåra diabetes. Jag är så lycklig, det här är bättre än att vinna högsta vinsten på lotto, säger han .

Ingemar Andersson, 50, är den förste svensk som är botad från sin svåra diabetes.

- Att få bli frisk är bättre än att vinna högsta vinsten på lotto, säger han.

Ingemar Andersson, bosatt i Mora, har genomgått två transplantationer av insulinceller vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. I dag har han kastat sina sprutor och är frisk. Naturligtvis märkligt och underbart på samma gång.

- Jag är fortfarande lite ställd men lycklig. Det känns helt fantastiskt att bli frisk efter 33 år som diabetiker, säger han.

Sin diabetes fick han som tonåring. Sjukdomen ledde till sist till svåra komplikationer. Synen blev sämre och i sju år gick han på dialys.

- Till sist fick jag göra en njurtransplantation. Det har varit några riktigt hemska år, berättar han.

Tvekade först

Ingemar tvingades lämna tillbaka sitt körkort och sluta jobbet som golvläggare. Ett hårt straff. Men för drygt ett år sedan blev Ingemar Andersson tillfrågad om han ville delta i det nordiska forskningsprojekt som syftar till att bota diabetiker. Till en början tvekande han, men till sist insåg han att det här var hans chans att bli frisk.

I januari fick Ingemar Andersson den första injektionen celler, totalt 300 000, insprutade i sin lever. Kort därefter kunde han halvera sina insulindoser. I påskas fick han en andra injektion och för en tid sedan kunde han sluta med sina sprutor helt. Cellerna har vuxit fast och börjat producera insulin.

- Det är klart att det känns konstigt att inte behöva tänka på sjukdomen. Tidigare har jag ju gjort det så fort jag klivit ur sängen.

I hela sitt liv har Ingemar tagit sprutor, innan transplantationen fyra per dag. Sjukdomen har dessutom krävt mycket tankeverksamhet, planering och provtagningar.

Att bara släppa 33 år som diabetiker är naturligtvis svårt, och för att undvika framtida problem eller att drabbas igen väljer Ingemar att fortsätta leva sunt.

Cyklar flera mil

- Jag äter fortfarande bra och nyttigt. Jag älskar att motionera, jag cyklar flera mil i veckan, berättar han.

Men medaljen har också en baksida: starka mediciner. För att inte cellerna ska stötas bort måste Ingemar äta mängder med olika tabletter varje dag. Men det är okej, för hur det än är så är han inte lägre diabetessjuk. Något som han nästan inte har vågat tro på själv.

- Jag är så lycklig och jag hoppas att fler får chansen. Själv har jag aldrig ens vågat drömma om det.

Läs mer om diabetes

Malin Byström