Diabetes har blivit en del av vardagen

HÄLSA

Evelina, 10 år, har lärt sig leva med sjukdomen

1 av 2 | Foto: Malin Wedin
Insulinpumpen har gjort Evelinas liv lättare.

Först fick Joacim diabetes. Sedan drabbades även systern Evelina, 10 år. Nu lever hela familjen med sjukdomen som innebär sprutor, mat på regelbundna tider och massor av provtagningar.

Mamma Susanne Pettersson minns hur hon upptäckte att sonen Joacim var sjuk. Han började dricka och kissa ovanligt mycket. Joacim, som var nyss fyllda två år, fick åka in akut till Örnsköldsviks sjukhus.

– Han hade ett blodsocker på 44 mmol, det är jättehögt och naturligtvis jättefarligt för en sådan liten kille.

Ett normalt blodsocker ska ligga på mellan 5 och 7, så med ett värde på 44 kunde läkaren bara konstatera: diabetes typ 1. Susanne, som var höggravid med Evelina i magen, blev ändå lättad.

– Jag var helt säker på att Joacim hade fått en svår njursjukdom. Att det ”bara” var diabetes kändes därför som en lättnad.

Lille Joacim fick ligga inne i tre veckor tillsammans med mamma och pappa. Familjen fick lära sig vad sjukdomen är, hur den behandlas och vad som krävs.

Tre sprutor per dag

– Joacim fick ta tre sprutor per dag, inte det lättaste att förklara för en tvååring, berättar Susanne Petersson.

Men livet i villan i Högland utanför Örnsköldsvik gick vidare, Joacim fann sig i sitt nya liv och det fungerade ganska smärtfritt. Familjen hade redan innan sonen fick sjukdomen försökt äta sunt, på regelbundna tider och motionera. Omställningen blev inte så stor.

– Men diabetes kräver ändå mycket. Av alla, säger Susanne Pettersson.

När Evelina var fyra år började hon plötsligt springa på toaletten stup i ett, dricka mycket och kissa på sig. Susanne förstod vad det var, men vill inte inse. Evelina fick kissa på en urinsticka och bara efter ett par sekunder stod svaret klart, även dottern hade fått diabetes typ 1.

Evelina själv tog det hela med ro, hon hade ju sett hur brorsan Joacim levde med sin sjukdom. Hon tog bara fram sin lilla resväska och sa ”mamma kom, nu åker vi till sjukhuset”.

– Hon fick gå igenom samma procedur. Lära sig ta sprutor, äta rätt och ställa in doser.

I dag har Evelina fyllt 10 år, Joacim 13 år. I familjen finns också lillasyster Alexandra, 9 år, som inte har diabetes.

Nu har Jocke och Evelina börjat med insulinpump, en behandling som ger ett jämnare blodsocker och ett friskare liv. Via en nål, som sitter i magen, sprutas insulinet in i kroppen. Doserna ställs in per timma och vid måltider ges extra doser.

Pumpen gav ett nytt liv

– Jag känner mig nästan frisk, konstaterar Jocaim.

För Joacim som tränar ishockey, fotboll och golf har pumpbehandlingen inneburit ett helt nytt liv. Likaså för Evelina.

– Det är jättebra med pump. Jag mår bra, jag tänker knappt på att jag har diabetes. Det flyter bara på, säger Evelina.

Joacim håller med:

– Jag tänker knappt på det. Visst kan det hända att man får en känning och måste äta extra men jag är ju inte van vid något annat.

Varken Joacim eller Evelina ser sig själv som sjuka, även om diabetes ju är en allvarlig sjukdom. Några komplikationer har de inte, deras blodsocker har stabiliserats sedan pumpbehandling sattes in. En lättnad för Susanne och Christer som inte vill något annat än att barnen ska må bra och få leva ett så normalt liv som möjligt.

– Men visst är diabetes en jobbig sjukdom mellan varven, säger de båda.

Någon förklaring till att just deras familj drabbades i dubbel dos har de aldrig fått. Förmodligen är det en kombination av arv och miljö.

– Det var väl ren otur, säger Susanne Pettersson.

TEST Har du diabetes?

Många har diabetes utan att veta om det, framför allt typ 2 är svårt att upptäcka. När typ 1 bryter ut blir det dock mer akut. Testa dig här nedan om du ligger i farozonen:

Malin Byström