Missa missarna på gymmet!

Att pallra dig i väg till gymmet är halva segern, men vill du komma in i mål måste du vara på din vakt.

PT:n hjälper dig undvika träningstabbarna!

Misstag #1 DU GLOR

Lika lite som du vinner på att jäm­föra dig med retusch­erade modeller, lika meningslöst är det att jämföra dig med alla på gymmet. Genom att glo på andra tappar du fokus på att träna DIN kropp.

– Träning handlar om att bli röd i ansiktet, att ta i så det hörs och bli riktigt svett­ig, men osäkerhet och rädsla för vad andra ska tycka är vanligt bland nybörjare. Mycket handlar om självförtroende och det mesta sitter i huvudet, så det gäller med andra ord att träna sinnet lika mycket som kroppen, säger PT:n Lisa Persdotter.

Hitta fokus genom att ha en plan på gymmet med ett bestämt antal repetitioner och set.

Misstag #2 MASKINERNA STYR

Jobbar du med flera muskelgrupp­er samtidigt, något du gör när du använder den egna kroppsvikten (med eller utan extra vikt­er), bygger du en kropp som får hela paketet. Det vill säga styrka, stabilitet och koordination, något som hjälper dig i vardagen.

– Att endast träna i maskiner och därmed isolera de stora musklerna gör att du inte tränar de små, stabiliserande musklerna i samma utsträckning, säger Lisa Pers­dotter.

Vilka övningar ska du köra då? Klassiker som utfall, knäböj och plankan är super. Känner du att du kan dem och behöver utvecklas kan du lägga på vikter eller testa olika varianter.

Misstag #3 DU SLAPPAR

Att hämta andan efter en tung övning är givet, men att ta en paus som är så pass lång att du och tränings­polarna hinner diskutera världens alla problem? Inte så effektivt, tyvärr!

– Muskeltillväxt kräver utmattning och efter fem minuter är muskeln återhämtad. Efter en minut är den i stort sett utvilad, säger Lisa Persdotter.

Hur länge du bör vila beror bland annat på hur du lägg­er upp passet och hur tunga vikter du kör. Men ju kortare vila du har mellan övning­arna desto mer förbränner du. Kör en cirkel där du vilar 20 sekund­er mellan övningarna och seten!

Misstag #4 DU LÄGGER ALLT FOKUS PÅ PT:N

En personlig tränare får dig att kliva ut ur den där bekvämlighetszonen som är så trevlig men tyvärr noll utvecklande.

Nackdelen? När någon skriker ”En till kan du, kom igen!” är det lätt att pusha dig själv även om du har ont. Skador kommer aldrig att leda dig till dina resultat, så sluta upp med att impa på PT:n!

Tips! Säg efter oss: ”Spegel, spegel på väggen där, säg vem som snyggaste hållningen har.”
Att du spanar in dig själv hjälper!

– Viss smärta under muskel­arbete behöver inte vara dåligt eftersom du strävar efter utmattning. Till exempel är inte mjölksyra farligt. Men om det inte är musklerna som känns mest utan en annan typ av smärta, då bör du genast avbryta träningen eftersom det tyder på bakomliggande skador eller överansträngning, säger Lisa Persdotter.

Misstag #5 …OCH INGET PÅ DIG SJÄLV

Det är lätt att bli självmedveten när du ser dig själv rödsprängd och svettig. Men fördelen med att stå framför en spegel överväger faktiskt nackdelen, och det av en enda anledning: Du kan hålla koll på din hållning och teknik. Och det är viktigt, inte bara för att få ut det mesta ur övningen utan också för att minska risken för skador.

– Förutsättningarna för en god hållning är en stark bål och god kontakt med stabiliserande muskler, förklarar Lisa Persdotter.

JONNA KARVONEN

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning