Yoga dig i balans

Yogaläraren Madeleine Wilhelmsson håller klasser i medicinsk yoga.
HÄLSA

Allt fler testar på medicinsk yoga, som är en ny och svensk­utvecklad yogaform. Men vad går den egentligen ut på och vilka är fördelarna?

Vi frågade Madeleine Wilhelmsson som är yoga­lärare på YogaMana i Stockholm.

Hej! Vad är medicinsk yoga?

– Medicinsk yoga, som också kallas MediYoga, är en terapeutisk yogaform som utgår från den klassiska Kundalini­yogan, där korta, enkla yogapass med rörelser och andnings­tekniker kombineras med meditation för att skapa balans i kropp och sinne.

Vilka är fördelarna?

– Att alla kan göra MediYoga, oavsett ålder och medicinskt tillstånd. Övningarna anpassas efter individen och dagsformen.

Hur kom MediYogan in i ditt liv?

– Jag hade levt ett stressigt liv under många år med mycket prestations­ångest, dålig sömn och ofta ignorerat kroppens signaler, vilket slutade i en kraftig utbrändhet 2007. Jag fick också besvär med min sköldkörtel och värk i rygg och nacke efter en bilolycka. Jag provade olika behandlingar, utan större framsteg. En dag hittade jag en kurs i medicinsk yoga. Jag fick ett kortare yoga­program som jag skulle utöva hemma, gärna varje dag. Redan efter ett par veckor kände jag att jag var på rätt väg och mina symptom som trötthet, ångest, smärta och koncentrationssvårigheter började avta samtidigt som mina värden på sköldkörteln började stabiliseras. I dag äter jag inga mediciner, jag yogar.

Filippa Salomonsson

ARTIKELN HANDLAR OM