”Jag åt fett – och gick ner 1 kg i veckan”

Av: 

Fredrik Hansson

Hälsa

Läkaren Annika Dahlqvist: Det här fungerar

Baconbanta! Slank med smör!

Chokladtårta - rena smalmaten!

Låter det som en dröm? Med LCHF-dieten är det verklighet.

Möt läkaren Annika Dahlqvist, som själv sluppit sin övervikt med hjälp av LCHF och som nu delar med sig av sina smarriga recept till Söndags läsare.

Annika Dahlqvists åt en fettspäckad diet och blev av med sin livslånga övervikt.

- Jag gick ned ett kilo i veckan, säger hon till Söndag.

Inga fler fettsnåla pastasallader. Inga köttbitar med bortskurna fettkanter. Så profilerar läkaren Annika Dahlqvist den tidigare så hårt kritiserade LCHF-metoden som sedam 2008 är godkänd av Socialstyrelsen.

Fick värk av övervikten

Annika Dahlqvist har själv lidit av övervikt hela sitt vuxna liv.

Tilltagande led- och muskelvärk tvingade henne genom ständiga dieter men inget hjälpte. Vändningen kom först när hennes dotter kom hem från läkarstudier i Umeå med en metod som innebar en drastisk förminskning av kolhydrater och ökad fettkonsumtion.

”Ät som förr”

- Människor tror att de ska äta fettsnålt för att gå ner i vikt, men det stämmer inte alls. En väldigt viktig hypotes är att vi ska äta som våra förfäder gjorde under urtiden, det vill säga mycket animaliskt fett.

Efter två månader med LCHF, Low Carb/High Fat , blev hon av med sina ledproblem och den oroliga magen lugnade ned sig, dessutom försvann ett kilo i veckan.

Sedan dess rekommenderar hon metoden till alla hon träffar.

- Jag vet att vi blir friskare av den här kosten och då vill jag ju berätta det för människor.

Övertygelsen har dock haft sina baksidor. LCHF förespråkar nämligen bland annat smör framför margarin och matolja och en kolhydratskonsumtion som är långt under livsmedelsverkets rekommendationer.

”Emot alla kostråd”

- Jag vet att allt jag säger är emot hela kostrådsapparaten. Det har varit lite jobbigt av och till eftersom jag vet att det här funkar, men då är det bara att tänka på ett något annat ett tag och sova på saken så mår man bättre.

Via sin blogg, som uppdateras flera gånger i veckan, försöker hon hjälpa människor i liknande situationer och har även gett ut boken ”Doktor Dahlqvists guide till bättre hälsa och viktkontroll” för att nå en bredare läsarkrets.

Stöds av vetenskapen

- Allt känns mycket lättare sedan Socialstyrelsen valde att gå på min linje. Ingen kan längre säga att jag inte har vetenskapen på min sida.

Annika rekommenderar metoden främst till människor som är sjuka och lider av övervikt, men även normalviktiga kan dra nytta av kosten som ingår.

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert: