Så sänker du ditt farliga kolesterol

Professorn: Populära fett-
dieter är inte bra för värdet

Riktigt smör och röd mjölk.

Nu handlar bantningstipsen om att äta mer fett.

Men dieten är inte bra för kolesterolvärdet.

–?Utvecklingen är oroande, säger hjärtprofessorn Mai-Lis Hellénius.

Mai-Lis Hellénius.
Mai-Lis Hellénius.

Dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar har sjunkit stadigt de senaste tjugo åren. En viktig ­anledning är att svenskarna har sänkt ­sina kolesterolvärden.

Men hälsoundersökningar på 40-, 50- och 60-åringar i Västerbotten visar att trenden planat ut och från och med 2004 har kolesterolvärdet ökat bland både kvinnor och män. Siffrorna redovisas i en färsk folkhälsorapport från Socialstyrelsen.

Fettdieter populära

–?Vi är bekymrade över att försäljningen av smör och grädde ökar. Vissa populära bantningsdieter hävdar att man ska äta mer fett, säger Mai-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet.

Produkter som grädde, bacon och korv innehåller mättat fett.

–?Det höjer det onda koleste­rolet, som tar sig in i blodkärlens väggar. Det skapar inflammation och blodkärlen blir trånga.

Olivolja ger skydd

Men allt fett är inte av ondo. Olivolja och fet fisk, som lax, höjer nivåerna av det goda kolesterolet som skyddar mot åderförkalkning.

–?Det är lite synd om oss som ­inte är födda i olivlundarna. I Italien släpar man hem dunkar med olivolja. Här bär vi kassar med mjölk, yoghurt och ost, säger Hellénius.

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige.

Det finns medicinering mot högt kolesterolvärde. Men det bästa är att kombinera medicinerna med livsstilsförändring.

–?När vi äter bättre får vi en häftig bonus. Det påverkar även blodsockret, bukfetman och andra saker, säger Mai-Lis Hellénius.

Publisert: