Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Tandläkarskräck ett stort problem

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-12

Men det finns hjälp att få

Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: THOMAS JOHANSSON

Tillhör du den skara som hellre uthärdar smärta i tänderna än går till tandläkaren?

Då är du långt ifrån ensam.

– Tre-fyra procent av befolkningen lider av den riktigt stora rädslan, säger tandläkaren Margareta Forsberg.

Rädsla för att gå till tandläkaren är ett stort problem i Sverige i dag. Många drar sig i det längsta och uthärdar hellre smärtan framför att sätta sig i tandläkarstolen – något som kan få stora konsekvenser för deras tandhälsa.

Men det är oftast inte så enkelt som att patienterna är rädda för borren eller sprutan. Det är djupare rotat än så.

– En del är med om saker när de växer upp som påverkar dem resten av livet. Det kanske var ett tandvårdsbesök när man var liten som gör att man blir fruktansvärt rädd – och om man inte reder ut det så sätter det sig i kroppen, säger tandläkaren Margareta Forsberg som driver Specialkliniken för tandvårdsrädda.

– Man kanske försöker tränga bort det, men det blir som osynliga trådar till det glömda minnet, nästan som gummiband, som gör att när en situation liknar det man varit med om så kommer ångesten tillbaka. Man känner sig utlämnad och skräckfylld.

Kontaktar inte tandläkaren

I dag finns det många metoder för att hjälpa den tandvårsrädde – när man väl tagit kontakt vill säga. För en stor del av problemet är att överhuvudtaget nå ut till de personer som inte själva söker upp tandläkaren.

– När man är rädd så undviker man ju tandvård – det är själva huvudsymptomen. Det är först när rädslan för värk är större än rädslan för tandläkaren som man går och då är det lite panikartat, säger Margareta Forsberg.

Jobbar med psykolog

Nu går det tack och lov att komma över eller åtminstone kontrollera sin rädsla.

Margareta Forsberg, tandläkare.

Men det är inte gjort i en handvändning – även om det finns tillfälliga lösningar.

– Att få tandbehandling under narkos är ibland ett nödvändigt alternativ, men vi vill också hjälpa patienterna att övervinna sin rädsla, säger Margareta Forsberg som i sitt team även har en psykolog.

– Vi gör först en utredning, både hos mig och hos psykologen. Där går vi igenom vad de varit med om, vad de är rädda för och vad de behöver. Det syftar till att jag ska förstå patienten och att vi bygger en relation med varandra. Sedan kan vi ansöka om pengar hos landstinget för att patienten ska kunna få hjälp med sin rädsla.

”Krävs extra tid och varsamhet”

Behandlingen genomförs sedan på patientens villkor.

– Är man rädd för smärtan så går det att göra behandlingen smärtfri. Men det krävs extra tid och mycket varsamhet. Vi jobbar också mycket med hypnos som blir en djupare form av avslappning, men det passar inte för alla, säger Margareta Forsberg.

 

Följ ämnen i artikeln