Ju mer tv-tittande desto kortare liv

Risken att dö i förtid ökar för varje timme man tillbringar i tv-soffan, visar en ny studie som Svenska dagbladet tagit del av.

Risken att dö i förtid ökar för varje timme i tv-soffan.
Risken att dö i förtid ökar för varje timme i tv-soffan.

Australiensiska forskare har följt 8800 friska, vuxna personer under nio år för att se hur stillasittande påverkar risken att dö i förtid.

När studien inleddes mättes bland annat deltagarnas förmåga att reglera blodsockret. De fick också svara på hur mycket tid de tillbringade framför tv:n en genomsnittlig vecka. Forskarna tog sedan bara hänsyn till den tid som deltagarna faktiskt satt ner och tittade på tv, inte den då de samtidigt städade eller lagade mat.

Högre risk för hjärtsjukdomar

Under studiens gång dog 284 personer. Bland dem som tittade mest på tv – mer än fyra timmar per dag – var risken att dö i förtid överlägset högst. De löpte 46 procent högre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar än de som satt minst i tv-soffan. Risken att dö i cancer var också något förhöjd.

Sambandet gällde oavsett om deltagarna rökte, var överviktiga eller åt ohälsosamt och oberoende av deras ålder.

Mai-Lis Hellénius, professor vid institutionen för medicin vid Karolinska institutet tror att vi har underskattat riskerna med stillasittande.

– Vi har mest fokuserat på motion, inte så mycket på sitta-på-rumpan-tiden, säger hon till Svenska dagbladet.

Publisert: