Hitta vinnar-skallen!

Av: 

Caroline Hougner

Hälsa

TÄNK dig i mål så går Vasaloppet lättare

Det drar ihop sig till Vasalopp.

Är du redo? Bra kondition och färska skidmil i benen ger en bra grund.

Nu gäller det att tänka rätt. Lära dig Dissa & Assa.

Med mental träning blir loppet både lättare och roligare!

Hur bra fysiken än är orkar du mer med rätt tankar i huvudet.

”Vinnarskalle” brukar vi slänga ur oss om någon presterar utöver sin förmåga som om det vore medfött. Men vinnarskalle går att träna sig till, enligt forskare på Nationellt vintersportcentrum i Östersund.

Allt handlar om den inre dialog de flesta idrottare har med sig själva. Består det inre samtalet av negativa tankar presterar du i princip alltid sämre: ”Det här går aldrig... Varför går jag alltid ut för hårt?”

På samma sätt förbättrar positiva tankar din prestation. ”Jag har tränat bra. Jag är stark.” ”Tröttheten går snart över.”

Lär du dig blockera det negativa ökar självförtroende, motivation och du har lättare att ta igen misstag.

Två bra metoder

Lättare sagt än gjort kanske. Men det finns två sätt att gå till väga: dissociations- och associationsteknik. De är motsatser men tycks fungera bra i kombination, skriver forskarna H-C Holmberg och Henrik Gustafsson i senaste numret av tidningen Glid Magazine.

Kombination kan vara bäst

Vetenskapliga studier visar att elitidrottare oftare assar medan motionärer nästan uteslutande dissar. Vilket som är bäst går inte att säga. Kanske en kombination.

– Det verkar som att det gäller att hitta sin egen variant av assa och dissa, menar forskarkollegorna men påpekar att träning krävs för att det ska fungera.

Med ett par veckor kvar till start är det dags att börja nu. Bestäm vilken teknik du vill prova och träna både i samband med intervallpass och långpass.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert: