Ät dig pigg!

HÄLSA

Här är maten som gör dig sund, snygg och smart

Välj färgstarkt bland naturens läckerheter.

Den nya boken "Maten som håller dig ung" listar måste-maten som gör att du bibehåller din skönhet och hälsa.

Drömmer du om att se ut som en 20-åring igen? Det kanske du inte uppnår genom att tänka på vad du stoppar i dig. Men du kan få en hy som längre behåller sin spänst, ett starkt hjärta, friska blodkärl, förbättrat minne, glansigare hår och mycket, mycket mer.

Rätt mat bygger upp

Boken "Mat som håller dig ung" av Sarah Merson (Leva Nu/W&W förlag) listar de bästa livsmedlen forskarna känner till när det gäller föryngring.

Livsstilsprofessor vid Karolinska institutet, Mai-Lis Hellenius, förklarar hur kroppen fungerar:

- Alla kroppens celler byts ut och byggs om efter en tid. Frestar vi på kroppen, röker eller äter felaktigt, ökar slitaget på cellerna. Rätt kost, däremot, underlättar reparationsprocessen, säger hon.

Ett bra tips är att tänka dig att maten på tallriken ska bilda en färgpalett. Ju fler kulörer du får i dig, desto bättre mår kroppen. Det är antioxidanterna - eller färgämnena - som är viktiga.

"Vägra skräpet"

- Det handlar om att skräpvägra och att välja mat som stimulerar kroppens naturliga utrensnings- och läkningsförmåga, säger Sanna Ehdin, doktor i medicin.

Sanna råder att botanisera mer bland sunda fetter, kryddad och ekologisk mat samt bland de färggrannaste frukterna och grönsakerna. Här är listan du ska satsa på.