Supermotion i slow motion

HÄLSA

Artisten Felix Lancelots hälsorecept bygger på extremt långsamma rörelser – med slowemotion tränar han både kropp och själ

Försöker du hitta ett bra sätt att behålla semesterlugnet?

Testa slowemotion.

Det är en träningsform i ultrarapid.

– Här tränar du upp både din inre och yttre balans, säger Felix Lancelot, 45, slowemotionartist.

När allt annat i livet susar förbi i en rasande fart fungerar slowemotion precis tvärtemot. Det är en rörelseform som ökar ditt kroppsliga och känslomässiga medvetande.

Genom rörelser och övningar i ultrarapid tränar du upp din yttre och inre balans. Det ökar din kreativitet, stärker ditt självförtroende och din karisma.

”Speciell känsla”

– Ju långsammare man utför en rörelse desto tydligare blir varje liten rörelse och varje liten muskel. Det är en väldigt speciell känsla, nästan som att hamna i en annan dimension, säger Felix. Man känner sig tyngdlös.

Det är en slags träning som till synes kan liknas vid månvandring. Eller tänk dig att du springer superlångsamt i motvind i en dröm. Det ser ut som en långsam vacker dans där varje övning symboliserar en känsla. Alla övningar är flera rörelser i en följd.

När Felix Lancelot bodde i Paris på 80-talet dansade han hiphop och breakdance i en grupp tillsammans med elva vänner. När de alla slutade, utvecklade han ett helt eget koncept. Han tog sina erfarenheter och kunskaper från yogan, tai chi, kampsport och psykologi och skapade slowemotion.

Har tränat i 20 år

De senaste tjugo åren har han endast tränat slowemotion. Det räcker med att ta en snabb titt på Felix för att förstå att det är en effektiv träningsform. Och det märks även på den mentala biten. Felix är väldigt harmonisk, utstrålar mycket energi och har en enorm kroppsmedvetenhet i alla rörelser.

Han är en flitigt anlitad artist där han bland annat har uppträtt vid friidrottsgalan i Göteborg, öppningsceremonin vid Las Vegas Convention Center och MTV-galan på Berns i Stockholm.

– Slowemotion öppnar upp kroppen så att alla energier kan cirkulera fritt, säger Felix.

Funkar bäst utomhus

Slowemotion ska helst utföras utomhus. Dels för att du får frisk luft, dels för att du ska kunna höra musiken i naturen. Det vill säga fågelkvitter, vågornas brus, löven som rasslar, vinden sus och regnets droppar.

– Jag är själv uppvuxen nära naturen och försöker hitta para­lleller i naturen. Allt är viktigt, alla sinnen är inblandade.

Felix jobbar även mycket med symbolik. Som när han till exempel gör en slowemotion-walk. Då kan han visualisera att han går igenom en tunnel mot ljuset. När man kommer ut ur tunneln, kan man tänka att ens liv ska vara mycket bättre. Eller att man klättrar upp mot någonting, vare sig det är fysiskt eller emotionellt. Han kan även visualisera olika färger, då färger har en stor inverkan på oss.

Blått och grönt

– Vi kan känna starkt för en viss färg i vuxen ålder. Troligen har den känslan skapats från barndomen. Vad hade jag för förhållande till den färgen? Slowemotion är på det sättet en kommunikation med sig själv, men även med omgivningen.

Slowemotions färger är blått och grönt. Blått symboliserar himmel och hav, medan grönt symboliserar andligheten. Rött står för känslor och passion och vitt för renhet.

Det finns inga färdiga klasser på några gym där man kan träna slowemotion än så länge. Däremot går det att hyra Felix till en uppvisning, gruppträning, workshop eller liknande.

Felix gillar karate & yoga

Shirin Rågby Djavidi ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning