Naprapater bäst på att bota onda ryggar

Ny studie visar att smärtlindring fungerar bäst med naprapati

Glöm värktabletter och stärkande promenader.

För att få bukt med din onda rygg är det naprapati som gäller.

Det visar en unik studie vid Karolinska institutet.

Går du omkring med en ständigt värkande rygg? Då är du inte ensam. Enligt Svenska Dagbladet är just ospecifika ryggbesvär en av de vanligaste orsakerna till att människor blir långtidssjukskrivna.

Nu visar en ny studie att läkarnas vanligaste råd om att röra på sig, leva som vanligt och ta smärtstillande tabletter inte är den mest effektiva behandlingen.

Massage och knådning hos naprapaten kan vara mycket bättre.

Under tre månader följde naprapaten och doktoranden Eva Skillgate vid Karolinska Institutet över 400 patienter med onda ryggar. En grupp fick gå hos en naprapat, den andra fick den traditionella rådgivningen. Sedan jämfördes resultaten.

Upplevde smärtminskning

– När det gällde smärta och klar smärtminskning så var det 69 procent i naprapatgruppen som upplevde en klar smärtminskning efter tolv veckor mot 42 procent i gruppen som fick vanlig behandling, säger Eva Skillgate till aftonbladet.se.

– När det gällde upplevd förbättring så var det ännu större skillnader. I naprapatgruppen var det 57 procent som sa sig vara väldigt mycket bättre efter tolv veckor, i den andra gruppen var det bara 13 procent som upplevde en förbättring.

Enligt Eva Skillgate har en liknande studie aldrig tidigare gjorts. Det är också förklaringen till att naprapatin fortfarande är en ganska ovanlig behandlingsform för ryggpatienter.

Studien får kritik

Men studien får också kritik. Tomas Reigo är överläkare på ortopeden på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Han säger till Svenska Dagbladet att tolv veckor är alldeles för kort tid för att dra några slutsatser. Eva Skillgate håller inte med.

– Jag tycker att tolv veckor är en ganska lång tid. Men vi kommer i en senare studie även se vad som har hänt efter ett halvår och efter ett år. Det ska bli väldigt intressant.

Fakta: Naprapati

Johanna Melén

Publisert: