Rött kött ökar risken för att få tarmcancer

Av: 

Susanna Vidlund

Tobias Österberg

Hälsa

Enskilda personer rekommenderas att avstå helt från korvar och pastejer

Den som äter mycket rött kött och processade charkvaror löper betydligt ökad risk att drabbas av tarmcancer.

Det konstaterar Världscancerfonden i en ny rapport.

–Jag vill understryka att rapporten inte helt avråder från rött kött medan den däremot vill minimera konsumtionen av processade charkvaror, säger Irene Mattisson,nutritionist på Livsmedelsverket till SvD.

Världscancerfonden (WCRF) rekommenderar därför enskilda personer att inte äta mer än 500 gram i veckan, vilket motsvarar cirka 750 gram rått kött före tillagning, av kött från nöt, gris, lamm och get, och att avstå helt från processade charkvaror som korvar och pastejer.

30 procent större risk

Det är slutsatserna av WCRF-rapporten "Food, nutrition, physical activity, and prevention of cancer" som bygger på genomgång av 7 000 forskningsrapporter från 1960-talet och framåt.

22 av världens ledande experter på kost och cancer har i den kommit fram till att risken för tjock- och ändtarmscancer är 30 procent större för dem som äter mest kött, jämfört med dem som äter minst. Lika övertygande är bevisen för riskerna med processade charkvaror, skriver Svenska Dagbladet.

– Detta är en väldigt seriös och bra genomgång som vi måste studera noga, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket.

Hon påpekar dock att svenskarna redan har en ganska måttlig köttkonsumtion, samtidigt som rött kött är en bra källa till viktiga näringsämnen, inte minst för gravida kvinnor.

Livmodercancer och prostatacancer

I rapporten varnas också för en eventuell koppling mellan rött kött samt charkvaror och cancer i livmodern, strupen, bukspottkörteln och lungorna. Man misstänker även att det kan finnas en länk mellan processat kött och prostatacancer, samt mellan grillat och rökt kött och magcancer.

Enligt Irene Mattisson kan det finnas flera orsaker till riskerna med att äta charkvaror och rött kött. En förklaring kan vara att hemoglobinmolekylen som binder järnet i köttet ökar bildningen av kväveföreningar som är cancerframkallande.

– Och när man grillar och steker maten för hårt bildas stekytemutagener, säger Irene Mattisson till SvD.

ANNONS

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Extern länk från Wellness

Läs mer här

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa