Hur slipper jag mitt sockerberoende?

HÄLSA

Hejsan.

Är en tjej på snart 26 år som är sockerberoende. Jag känner det här suget hela tiden, spelar ingen roll hur mycket vanlig mat jag äter om dagen.

Kan det vara så att jag äter fel, så att jag inte blir tillräckligt mätt? Detta är väldigt jobbigt för mig då mitt liv kretsar kring sötsaker, jag blir lätt ledsen och får ibland migränanfall. Jag vill kunna lära mig äta normalt - så jag undrar om du kan ge mig några råd hur jag ska gå tillväga?

Mvh Sockerberoende

Dietisten svarar: Hej! ”Sockerberoende” är ett omtvistat ämne. Forskare är inte överens om att det är ett ”beroende” i dess vanliga mening, men det spelar mindre roll när du själv upplever att du har någon sorts beroende.

Detta är ingen lätt fråga och jag kan bara ge dig mycket generella råd. Jag blir lite orolig eftersom du verkar må dåligt på flera sätt. Kan du inte ringa din vårdcentral och boka tid hos en läkare? Berätta för läkaren att du lätt blir ledsen, får migränanfall, och att du även har problem med sötsug. Det kan vara ett första steg till att få den hjälp du behöver.

Tills dess att du har fått en tid, kan du själv fundera över hur dina matvanor påverkar ditt allmänna välbefinnande. Äter du regelbundet eller hoppar du över måltider? Om du kan fokusera på att äta regelbundet (frukost, lunch, middag och några mellanmål) är det större chans att suget minskar.

Detta är något som du själv kan påverka redan idag. När och hur mycket man äter är olika från person till person, men just regelbundna måltider är grunden till att allt annat fungerar. Om du äter vid helt olika tider från dag till dag kan det kännas för jobbigt att försöka ändra allt över en natt. Då kan du förslagsvis börja välja ut en enda måltid att äta vid bestämda tider, t.ex. frukost. Så snart du har fått in en ny rutin kan du börja införa andra måltider.

Jag hoppas att detta ger dig lite hjälp på vägen.

Med vänliga hälsningar

Mary

ARTIKELN HANDLAR OM

Kost