Kvinna opererades utan bedövning

HÄLSA

"Jag grät och skrek av smärta"

Det som skulle bli ett enkelt ingrepp, visade sig bli en mardröm. Kvinnan skulle ta bort en polyp i livmodern men bedövningen räckte inte till.

Läkaren fortsatte med ingreppet trots att hon skrek och grät.

Den 35-åriga kvinnan besökte mottagningen i Nordvästskåne i juni. Läkaren upptäckte då polypen med hjälp av ultraljud och ingreppet bokades in tre veckor senare, skriver Helsingborgs Dagblad.

Det visade sig bli en fruktansvärd upplevelse och kvinnan anmälde händelsen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

"Han utförde ingreppet utan att bedövningen hade tagit och han slutade inte operera fast jag skrek av smärta. Han ignorerade mig och sa att "de flesta brukar inte känna något", skriver kvinnan i sin anmälan.

Redan när läkaren utvidgade livmoderhalsen kände hon smärta och enligt henne borde han då ha avbrutit för att ge henne mer bedövning. Kvinnan är starkt kritisk till läkarens beteende.

"Han slutade inte operera fast jag sa att det gjorde ont. Han slutade inte operera fast jag grät och skrek av smärta."

Läkaren varnas

Nu har läkaren fått en varning. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har konstaterat att smärtlindringen inte var tillräcklig och att gynekologen uppfattade det men trots det valde han att fortsatta med ingreppet.

"Detta är inte i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Vården ska utformas i samråd med patienten på bästa sätt", skriver nämnden i sitt utlåtande, enligt Helsingborgs Dagblad.

Läkaren själv anser inte att han gjort något fel. Han beklagar att kvinnan upplevt det hela så smärtsamt, skriver han i sitt yttrande till ansvarsnämnden.

Susanna Vidlund