”Min PT kör skiten ur mig”

Foto: Namn: Tilde de Paula Eby.
Ålder: 41. Bor: Stockholm.
Familj: Maken Thomas de Paula Eby, 33, och barnen Elian,13, Zion,12, Naemi, 8, och Ilyah, 2.
Aktuell: Är årets julvärd i TV 4.
HÄLSA

Mesiga gympass är inget för Tilde de Paula Eby. Hon svettas hellre kopiöst och kämpar tills hon spyr.

För Wellness berättar programledaren om hur hon får ihop livet som heltidsarbetande fyrbarnsmamma och vad hon gör när träningslusten tryter.

TEXT: MIRJA LJUNGGREN

FOTO: MIKAEL GUSTAVSEN

STYLING: ELIN ZETTERLIND MILLERUD

HÅR & MAKEUP: ANNA KOKOTOS

Klockan har passerat tio på förmiddagen och Tilde de Paula Eby har varit uppe sedan sex när hon drar av sig sin stickade mössa och slår sig ner framför spegeln.

– Värsta sovmorgonen, skrattar programledaren medan vännen och makeup-artisten Anna Kokotos sminkar henne inför Wellness plåtning.

De dagar Tilde gör Nyhetsmorgon i TV4 får hon fem timmars sömn innan alarmet går i gång klockan tre. Då gör hon en termos kaffe och sätter sig i en taxi för att vara på jobbet vid fyra. Tio i sex börjar den drygt fyra timmar långa direktsändningen.

– Efter det har vi möte. En bra dag går jag sedan och tränar, äter lunch med min man och går hem och sover en timme innan jag hämtar barnen.

Tilde förklarar att hon ofta blir trött på sig själv och sin egen röst, särskilt efter långa direktsändningar och hon spelar aldrig in för att syna sig själv efterhand.

– Jag blir bara irriterad på mig själv och tänker på saker jag kunde ha gjort bättre. ”Hela Sverige bakar” har jag däremot sett, men det är ju bandat.

Sitt jobb är Tilde däremot inte trött på, tvärtom, och hon tillhör Sveriges mest populära programledare. De senaste månaderna har hon även lett bland annat galorna ”Polarpriset” och ”Tillsammans mot cancer”. Snart axlar hon dessutom för andra gången rollen som TV4:s julvärd.

– Det är en ära att få vara sällskap åt människor på självaste julafton. Det känns väldigt fint, det är ett riktigt hedersuppdrag, säger Tilde, och förklarar att hennes eget julfirande får vänta till juldagen.

Har du svårt för att säga nej till jobb?

 – Jobbet är min största hobby och jag vill inte säga nej. Det är bara om jag känner att familjen kommer att komma i kläm som jag säger nej och då känns det självklart. Så länge det bara går ut över mig och min träning kör jag.

Helst skulle Tilde börja varje dag med ett två timmar långt träningspass.

– Det vore det ultimata men tyvärr finns det inte utrymme för det. Ska jag vara helt ärlig så hinner jag inte ens sätta på mig gympadojorna just nu eftersom det är så extremt mycket jobb för tillfället. Socialt umgänge och allt extra får stryka på foten under såna här perioder och träningen är det första som ryker. Jag måste ju hinna sova också! Det enda jag inte gör avkall på är barnen och familjen.

Får du dåligt samvete när du inte hinner träna?

– Nej, att ge efter för känslan av att inte räcka till tar bara energi i onödan. Jag vet att jag kommer att komma i gång igen sen. Om jag inte skulle räcka till för barnen skulle jag få dåligt samvete men jag får inte dåligt samvete om jag inte tränar.

Tilde skakar på huvudet och förklarar att det däremot kan vara extremt motigt att få fart på träningslusten igen.

– Det är inte det att jag tappar så mycket fysiskt för det tycker jag inte att jag gör, men mentalt blir det en uppstartssträcka att komma i gång med träningen igen efter ett uppehåll. Det är ångest inför varje pass de två första veckorna och då får jag gå på ren och skär vilja. Men sedan kommer man in i det.

Att hålla upp under perioder är okej, men att lägga ner träningen helt är inget alternativ för Tilde. Att vara i god fysisk form är en förutsättning för att hon ska orka med vardagen.

– Man kan inte jobba som jag gör, ha fyra barn och springa runt med en filmjölkskropp! Och jag tycker om att träna. För mig funkar träningen mycket som mental återhämtning också. Från det att jag vaknar på morgonen så snurrar det konstant av tankar i mitt huvud men när jag tränar försvinner allt annat och det enda jag tänker på är att orka springa en kilometer till, orka tio minuter till. Träningen blir som en mentalt isolerad ö där jag inte tänker på vad vi ska käka till middag, vilka mejl jag måste svara på eller någonting annat.

Vilken träningstyp är du?

– Jag tycker om att träna hårt. Jag vill svettas mycket och det får gärna göra lite ont. Boot camp passar mig väldigt bra eftersom jag får ta ut mig helt tills jag inte har någonting mer kvar att ge. Övningarna är enkla och basic men väldigt, väldigt effektiva. Det är löpning, situps, armhävningar, upphopp och jägarvila och det ger snabba resultat.

Tilde gestikulerar entusiastiskt när hon berättar om hur hon i våras bestämde sig för att testa på den militärinspirerade träningsformen efter tips från en kompis. Tre stenhårda entimmespass i veckan under åttaveckorsperioder har det blivit.

 – Han som tränar mig heter Romeo och första gången jag gick in på en lektion sa jag: ”Okej, kör. Om inte det här funkar så skiter vi i det.” Jag ville inte att han skulle mesa ur! Att gå upp klockan tre på natten för att jobba och efter det gå och köra boot camp kräver lite vilja och då vill jag inte att det ska vara mesigt.

Jag orkar inte lägga tre timmar i veckan på stenhård träning om det inte ger resultat!

Tilde har varvat sina boot camp-perioder med hårda PT-pass med samma instruktör.

– Man kan säga att min PT kör skiten ur mig helt enkelt! Han har band som jag får springa fram och tillbaka mellan medan han håller emot, hemska saker! Jag har haft lock för öronen och jag har tränat så att jag har kräkts, säger hon och skrattar.

Du gillar när det är tufft?

– Ja! Jag tränar ju för att få resultat.

Vilka resultat är det du vill ha?

– Jag gör ju inte situps bara för nöjes skull. Tränar jag så vill jag ju att det ska synas att jag får muskler och det fick jag efter boot campen, jag fick till och med rutor på magen!

I början kunde jag stå i plankan i kanske en och en halv minut innan jag rasade ihop och sista veckan kunde jag stå i kanske tre minuter samtidigt som jag var i rörelse. Jag vill ha mätbara resultat. Jag vill både se och känna att jag blir starkare. Jag är 41 och för att motverka tyngdkraften som börjar sätta in behöver man muskler.

Tilde är också väldigt förtjust i bikramyoga, den hetare varianten av yoga. Passen utförs i 40-gradig värme.

– Det är en lite mer harmonisk träningsform men också väldigt bra för både styrka och flås, plus att man får den härliga värmen. Det är varmt och skönt och jag älskar att svettas. Jag funderar på att börja med det igen efter jul, det är ju extra skönt nu när det är kallt.

Tränar du helst i grupp?

 – Jag är väldigt introvert när jag tränar så det spelar ingen roll. Ett bra pass är ett bra pass och då spelar det ingen roll om det är andra människor där eller inte. Jag tycker väldigt mycket om att träna tillsammans med min man däremot. Vi brukar köra cross fit och peppa varandra. Men jag gillar ju att göra allting ihop med min man, säger Tilde och ler.

På vänsterhanden glittrar vigselringen. I november förra året gifte sig Tilde med sin älskade Thomas inför 120 gäster i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm.

Hur hittar du och din man tid för bara er?

– Vi knölar in det. Det måste man göra. Vi är larvigt kära i varandra fortfarande och det är viktigt att ha tid tillsammans så vi ser till att boka in saker. Som att käka lunch ihop.

Vad är ditt trick för att få ihop heltidsjobb med familjeliv och allt annat?

– Det gäller att prioritera. Man måste ha klart för sig vad som är viktigast, vad som kommer först och varför. Det absolut mest förödande är egentligen inte att ha mycket att göra, det värsta är när man känner att man inte räcker till och försöker göra allt på samma gång. Jag är noga med att vara närvarande i stunden.

När jag är på jobbet tillåter jag mig att njuta av det och vara helt inne i det jag gör där. När jag går hem är det barnen som gäller och då är jag restriktiv med allt annat. Då stänger jag av ljudet på telefonen. Jag är ganska bra på att koppla bort jobbet när jag är ledig.

Tilde beskriver veckorna då hon har sina fyra barn samlade hos sig som de bästa veckorna.

– Men jag träffar barnen även de när de är hos sina pappor, hänger med på aktiviteter och sådant. Vi bor alla i närheten och vi vuxna har en bra relation så det funkar jättebra.

Med tre barn i skolåldern är det fullt upp med läxläsning på kvällarna och Tilde säger skämtsamt att hon för tillfället har sjukt bra koll på Frihetstiden. Under sin egen skoltid tillhörde hon dem i klassen som tog plats på gympalektionerna.

– Jag var en av dem som sprang fortast och det berodde mycket på vilja tror jag. När vi spelade fotboll blev jag så taggad att jag gjorde mål bara därför! Men jag hade också en lång period då jag inte tränade någonting alls, när jag bara var ung och umgicks med kompisar.

Den av tidsbrist uteblivna frukosten börjar göra sig påmind och Tilde hugger förtjust in på äggröran som makeup-artisten Anna plockar fram.

Är du noga med vad du äter?

– Jag är ganska nyttig till vardags, jag äter mycket ägg och tar gärna en sallad till lunch och då tycker jag att jag kan unna mig att även trycka i mig en bulle och käka godis ibland. Jag tror inte på dieter. Då tränar jag hellre och känner mig stark. Det är roligare. Jag skulle aldrig klara av att inte få äta kolhydrater, jag älskar bröd och skulle inte kunna vara utan det.

Hur fåfäng är du?

– Det är jättehärligt att bli sminkad så här och att få vara fin på jobbet men jag känner inget behov alls av det privat. Det är ännu härligare att komma hem, dra på sig mysbrallorna och göra så här, säger Tilde och låtsatsgnuggar av sig sminket med handflatorna.

 – Nej, jag är inte så fåfäng. I tv är jag alltid piffad men i verkligheten är jag nästan aldrig det. När jag lämnar barnen på skolan är jag osminkad, har uggs, mjukisbrallor och gärna någon riktigt sunkig gammal jacka. Jag har fått bättre självkänsla med åren vilket gör att jag kan slappna av mer och det är inte hela världen om man inte ser ut som Beyoncé. Jag kommer aldrig att se ut som henne och det är lugnt.

Wellness enligt Tilde

Kärlek

Kärlek är det viktigaste i livet.

Närvaro i stunden

Om jag tänker på jobbet när jag är med min tvååring eller är på jobbet och längtar efter mina barn, då mår jag inte bra.

Tid med nära & kära

Det är viktigt att prioritera sina relationer. Utan dem spelar inget annat någon roll.

MIRJA LJUNGGREN