Frossa i frukt

HÄLSA

...och gå ner i vikt i sommar

Frossa i frukt i sommar!

Njut av äpple, jordgubb och apelsin i fräscha sommarsallader, som dessert och mellanmål. Frukter är sprängfyllda av nyttiga vitaminer och hjälper dig dessutom att hålla formen.

Foto: Nyttigt och gott. Ett halvt kilo frukt och dagen är Livsmedelsverkets rekommendation till svenskarna.

De flesta tycker att frukt är gott och läskande. Under den varma årstiden är det extra läckert med fruktbufféer och somriga fruktdesserter. Ändå äter vi svenskar på tok för lite av den varan. Rekommendationen är ett halvt kilo frukt och grönt varje dag för vuxna människor, men vi är långt ifrån att komma upp i den mängden.

– Av någon anledning blir frukten alltid bortprioriterad, trots att den ofta finns lättillgänglig i fruktkorgen på jobbet. Vi hoppar över frukten till mellanmål och går hungriga så länge att vi i stället köper en chokladkaka på vägen hem, säger dietist Bim Åkers på Primadietisten.

Frukt håller dig mätt länge

Frukt innehåller nyttiga och livsnödvändiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och kostfibrer. Fibrerna hjälper oss på flera sätt, bland annat håller de mättnadskänslan uppe. Måltider med mycket frukt och grönt, särskilt i färsk form, innehåller få kalorier trots att portionen är stor. Den som regelbundet äter frukt mellan måltiderna eller använder som ingrediens i maten håller ofta vikten lättare.

– Frukt som mellanmål gör att blodsockerkurvan blir lugnare och finare och när det är dags för att äta är man inte lika hungrig, vilket gör att man tar mindre portioner. Och varför inte använda frukt och bär i lunchen och middagen? Personligen tycker jag att det är spännande att göra så, säger Bim Åkers.

Många forskningsresultat pekar dessutom på att frukt och grönt minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar samt vissa cancerformer.

Men Bim Åkers vill lägga in en brasklapp. Även frukt innehåller kalorier och den som vill gå ner i vikt bör inte äta obegränsade mängder.

13 fräscha, fruktiga recept

Äter du rätt?

Ladda med frukt på grillen

3 goda tips i sommar

Hanna Blanksvärd