Här frodas bakterierna

Av: Lina Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenskar sämst i Norden på att få sina kläder rena

Svenskarna tvättar oftast sina kläder i 30, 40 eller 60 grader.

För låga temperaturer, menar experterna, som nu varnar för att bakterier sprids.

– Det kan sprida infektionssjukdomar, utslag, kräkningar och diarré, säger läkaren Elsebeth Tvenstrup Jensen som är en av dem som varit engagerade i studien.

En ny stor studie av tvättvanor och tvättkunskaper, som Userneeds gjort för Vanish, visar att vi svenskar är sämst i Norden på att få våra kläder rena.

Åtta av tio svenskar tvättar i för låga temperaturer för att bakterierna ska dö. Anledningen är att man vill vara rädd om miljön – men resultatet blir att våra kläder är så smutsiga att de kan vara en hälsofara.

Nu slår experter larm

– Många tror felaktigt att eftersom fläckarna är borta, så måste det innebära att bakterierna också är det, säger Claus Nielsen, läkare och vice ordförande i det danska Rådet för Bättre Hygien.

Anledningen till att vi svenskar hanterar våra kläder på ett så ohygieniskt sätt är okunskap, enligt experterna.

– Tvätt vid låga temperaturer är helt enkelt inte tillräckligt för att döda bakterierna. Tvärtom, våra laboratoriestudier visar att många bakterier överlever i 40 grader. Den låga tvättemperaturen innebär att bakterier kan spridas och orsaka infektioner. Om kläderna ska vara fria från bakterier ska de helst tvättas i minst 60 grader för att sedan torktumlas på hög värme, förklarar Åsa Melhus, överläkare och docent i mikrobiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Kan sprida smitta

Särskilt noga är det under dessa tider av kräksjuka och influensa. När vi står på trånga bussar, umgås med våra barn som varit på dagis och tillbringar den mesta tiden inomhus, så sprider sig bakterierna och många blir sjuka.

– Om det går en infektion som ger diarré, kräkningar och utslag, kan du förhindra att den sprids genom att tvätta i högre temperaturer - särskilt sängkläder, handdukar och underkläder kan gå i en tvätt med en temperatur på minst 80 grader, säger Elsebeth Tvenstrup Jensen, avdelningsläkare vid centralenheten för infektioner och hygien på Statens Medicinska Institut i Danmark.

Publicerad: