Medicin för barn kan ge hjärtattack

HÄLSA

51 barn med adhd har dött av biverkningar i USA

Foto: AP
Christian Domenech i Lawrence, Massachusetts, lider av adhd och medicineras med Ritalin. Hans föräldrar Paula och Steve Johnson kämpade redan år 2000 för att deras son skulle slippa medicineringen. De vände sig till amerikanska utbildningsdepartementet för att försöka förhindra att skolan tvingade deras son att ta Ritalin.

LONDON/STOCKHOLM

Amerikanska experter varnar för adhd-medicinen Ritalin.

De befarar att läkemedlet har orsakat 51 dödsfall i USA sedan 1999.

– Det är klart att det har jättestor betydelse om man har underlag för det, säger adhd-specialisten Björn Kadesjö.

Orsakar hjärtattacker

Ritalin är den vanligaste medicin som skrivs ut till patienter som har adhd.

I går gick flera olika läkare i USA ut med en rekommendation att läkemedlet bör stämplas med den högsta graden av varning, för att den kan orsaka hjärtattacker.

Nio barn döda

Brittiska myndigheter följde efter och meddelade att nio barn som har använt medicinen har avlidit.

Om det är på grund av Ritalin är ännu oklart.

Enligt barnläkaren och adhd-specialisten Björn Kadesjö diskuteras Ritalins biverkningar flitigt inom den svenska läkarkåren.

Han menar dock att det ännu är för tidigt att dra några slutsatser eftersom man inte vet något om de drabbade patienternas bakgrund.

– Det är väldigt viktigt att få se hur sambandet ser ut. I USA kanske det är en miljon barn som får medicinen. Enbart slumpen gör att några av dem lider risk av att dö i hjärtsjukdom, säger Björn Kadesjö.

51 dödsfall i USA

Han säger också att svenska läkare har tydligare föreskrifter än amerikanska att undersöka hjärtstatusen på de barn som får medicinen.

I Storbritannien ges medicinen till barn från sex års ålder, och totalt under förra året skrevs 361832 Ritalinrecept ut där.

I USA har man spårat 51 dödsfall bland Ritalin-patienter sedan 1999.

Inga alternativ finns

– Än så länge är informationen spekulativ, men på grund av allvaret i den tänkbara bieffekten, plötslig död, måste läkare göras medvetna om det, säger doktor Peter Gross på Hackensack University i New Jersey.

I dag finns det inga alternativa läkemedel mot adhd som inte innehåller samma verksamma ämne som Ritalin.

– Inte i Sverige, men i Norge finns ett läkemedel som heter Stratera och den godkännandeprocessen pågår i Sverige, säger Kadesjö.

Christoffer Bjäreborn, Eva Buskas