Bantning hjälper inte feta människor

HÄLSA

Ny studie visar att det är generna som styr

Feta människor blir inte smalare av bantning och motion.

Istället är det generna som styr vår vikt.

Det visar en ny amerikansk studie.

– Överviktiga måste lära sig att leva med extra sug och hunger, säger Claude Marcus vid Rikscentrum för överviktiga barn vid Karolinska sjukhuset.

Vissa människor har lättare att känna hunger än andra. Det är medfött och går inte att helt få bort. Därför hjälper inte heller enstaka bantningskurer för de redan feta.

Den amerikanska forskaren Barbara Hansen har i över 20 år studerat matvanor hos 300 friska, unga rhesusapor.

Bantningskurer

Hon har bland annat satt aporna på bantningskurer. Aporna gick ner i vikt och blodtryck och blodsockermängderna sänktes. Men när aporna fick börja äta vanligt igen kom skillnaderna fram.

Vissa ökade inte alls särskilt mycket i vikt, medan andras fetma kom tillbaka. Samma skillnad märktes bland de apor som sattes på exakt samma kost. Vissa behöll sin vikt medan andra gick upp.

– Utvecklingen av fetma berodde alltså inte på hur mycket vederbörande åt, utan är genetiskt betingat, säger Barbara Hansen, till Svenska Dagbladet.

Ingen överraskning

För Claude Marcus, överläkare vid Rikscentrum för överviktiga barn vid Karolinska universitetssjukhuset kommer inte Hansens studie som någon överraskning. Men han tycker att hennes slutsatser är lite väl drastiska.

– Att bantning inte hjälper håller jag inte med om. Bantning gäller för alla - om man inte äter och rör sig mer då går alla ner i vikt. Men det är jobbigare för vissa och det är genetiskt styrt. Det är otroligt jobbigt för många, säger Claude Marcus, till aftonbladet.se.

Så vissa människor måste alltså acceptera att äta lite och tråkig mat livet ut för att hålla vikten?

– Ja, man måste vara mentalt inställd på att man inte kan unna sig det man vill. Man måste lära sig att leva med extra sug och hunger. Det är kämpigt, men det är värt det.

Och ju tidigare feta människor inser att det är så här - desto bättre.

– Föräldrar som själva är feta måste hjälpa sina barn så att inte de hamnar i samma sits.

Läs mer:

Johanna Melén