”Så lever du i 100 år till, Hugo”

HÄLSA

Vegetarianen Theresia ger sina bästa tips för ett långt liv

Vill du också leva i 104 år?

Då bör du lyssna på Theresia Ek. Hon vet nämligen hur man gör.

Här avslöjar hon sina bästa tips för Söndags läsare.

Foto: Theresia och nästan 100 år yngre barnbarnsbarnet Hugo. Theresias livsmotto är: "Varje dag ska jag göra eller säga något som är till nytta och glädje för andra." Om du vill läsa mer finns hennes bok "Tankestoff" att beställa på: www.vegetarian.se

- Att man blir så gammal som jag tror jag beror på generna men också på bra mat och motion, säger Theresia Ek när vi träffar henne på en bänk i parken vid Ersta äldreboende i Stockholm.

Men här blir vi inte sittande länge. Theresia föreslår nämligen att vi - för den dagliga motionens skull - promenerar medan vi samtalar.

- Tills jag var 99 år ledde jag internationella folkdanser för äldre. Men sedan jag halkade på min 99-årsdag och bröt lårbenshalsen är det slutdansat.

Ändå promenerar hon varenda dag - med stöd av en rullator. Regn, snö och blåst är inget hinder.

Den här dagen är också barnbarnsbarnet Hugo Beguier med - nästan 100 år yngre än sin mormorsmor.

Solen skiner på oss från en klarblå himmel denna dag. Men Theresia hävdar bestämt att det är åskväder på gång.

- Jag har alltid varit mycket känslig för åska, eftersom den als-trar elektromagnetiska fält. Den elöverkänslighet jag lider av i dag hör nog ihop med det. Utvecklingen av teknisk apparatur har gått för hastigt. Våra celler och gener har inte hängt med. Framöver kommer vi nog att se att fler människor får sjukdomar med diffusa symptom, säger hon.

Övertygad vegan

Men vi tar det från början. Och backar ända tillbaka till förra sekelskiftet. Då landar vi i Skåne där Theresia växte upp. Hennes far var förvaltare på en stor gård med mycket åkermark och många djur.

Det var i den miljön som hon blev övertygad vegetarian. Och har så varit sedan dess.

- Fyra år gammal gick jag en dag som vanligt ut till lagården för att leka med mina vänner kalvarna. Då upptäckte jag att en av dem saknades. På kvällen serverades kalvstek. Jag förstod att det var min vän som serverades. Händelsen gjorde mig till övertygad vegetarian. Man äter inte sina vänner, förklarar Theresia.

Hon tror att allt fler människor kommer att bli vegetarianer. Om inte annat så för att vi måste.

- I takt med att vi blir fler människor på jorden, räcker varken vatten eller jordarna till om födan tas via djuren i samma utsträckning som människorna gör nu, säger hon.

Pensionär i 38 år

Själv har hon hela sitt liv försökt upplysa sina medmänniskor om matens betydelse. Och har ända sedan 1930-talet varit engagerad i Svenska Vegetariska Föreningen och Riksförbundet Hälsofrämjandet.

Dessutom har hon jobbat på en rad olika tidningar, bland annat Svensk Damtidning där hon hade en frågespalt om livsstilsfrågor.

Även sedan hon blev pensionär för 38 (!) år sedan har schemat varit hektiskt.

- Men nu har jag trappat ner. I år har jag bara medverkat offentligt ett par gånger.

Mycket har hänt under Theresias livstid.

- När jag växte upp fanns inga daghem, lekis eller socialnämnder. Det fanns inte barnbidrag och studiebidrag. Vi visste ingenting om terapi eller kuratorer. Och naturligtvis fanns inte tv och dataspel att leka med när jag var barn. Vi lekte i stället med kottar, kiselstenar och pinnar. Hur kunde vi ändå ha så roligt? säger hon skämtsamt.

Medan vi fortsätter att samtala tornar molnen upp sig. Det ser faktiskt ut som om det skulle bli åska.

Det är snart dags för middag. Theresias vegetariska mat kommer i en varm karott från en cateringfirma och där ingår inte mycket färska grönsaker.

- Ju äldre man blir, desto viktigare är det att äta varierat och se till att man får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Eftersom jag sedan länge är van att äta mycket råkost kompletterar jag äldreboendets kost med rödlök, morot, äpple, selleri, persilja, ingefära, vitlök och annat som jag bett mina vänner inhandla. Och så en del kosttillskott, förstås, berättar Theresia.

Hon tar oss med till sitt lilla rum, och börjar göra i ordning råkosten.

Med ett rivjärn och en liten kniv river och skär hon grönsakerna innan hon blandar dem i en kopp.

- Kosten har stor betydelse för hälsan. Liksom motionen. Men minst lika viktigt är att tänka positivt och att umgås med likasinnade vänner.

När vi skiljs åt börjar det regna. Strax kommer den första åskknallen.

Testa Theresia Eks bästa hälsotips

Theresia tipsar om:

Theresia Ek - 104 år i december

Monica Engström