Orolig för borrelia? Så känner du igen symtomen

Av: 

Karin Holmberg

Är du orolig att drabbas av borrelia? Så känner du igen symtomen.

Foto: Colourbox

Borrelia

Men med varma vintrar kommer också en massa fästingar - och med dem borrelia. Här är symtomen du ska hålla utkik efter om du är orolig för att drabbas av infektionssjukdomen borrelia.

Finns inget vaccin mot borrelia

Sommaren är äntligen här men det innebär inte bara härliga bad, lata dagar i solen och glass. Med sommaren lurar också en hel del faror i naturen. Ormbett, getingstick och fästingbett är några av de saker som kan vara bra att se upp med i sommarvärmen.

Fästingar finns i hela Sverige och risken för att drabbas av infektionssjukdomen borrelia är, till skillnad mot TBE, utspridd över stora delar av landet. En annan skillnad är att man inte kan vaccinera sig mot borrelia däremot kan man behandla borrelia med antibiotika. Ofta tar det cirka ett dygn efter att man blivet biten av en fästing till det att borreliainfektionen vandrar över. Därför minskar sannolikheten att smittas om man plockar bort fästingen fort.

Välkända symtom på borrelia

Rodnad

Det vanligaste och mest välkända symtomet är att du får en hudrodnad, som är större än fem centimeter i diameter, på stället där du fick fästingbettet. Ungefär hälften av alla som smittas får en rodnad av den typen. Oftast dyker rodnaden upp efter en till fyra veckor efter att du blivit biten av fästingen. Huden kan även domna och klia.

Utslaget blir större med tiden. Det kan blekna i mitten vilket gör att det så blir ringformat men rodnaden kan också vara jämnt röd eller ovalt.

Man ska inte missta hudrodnanden med den mindre rodnad som du kan få direkt efter ett fästingbett. Den rodnaden är en reaktion på bettet och brukar gå över efter några dagar. Det är, enligt 1177.se, oftast inte ett tecken på att du har fått borrelia.

Andra symtom

Andra vanliga symtom på som tyder på att du kan vara smittad av borrelia är

  • Värk
  • Trötthet
  • Huvudvärk.
  • Lätt feber
  • Svullna lymfkörtlar
  • Ledbesvär

Borreliainfektion kan spridas till leder och nervsystem

Om man inte behandlar en borreliainfektion med antibiotika kan den sprida sig till lederna och till nervsystemet. Då kan du uppleva symtom som huvudvärk, feber, ledvärk i nacke, armar, rygg och ben, viktnedgång och tillfällig ansiktsförlamning. Ibland kan även hjärta och ögon påverkas.

Borrelia kan även orsaka en form av ledinflammation, borreliaartrit. Du brukar en eller flera leder bli svullna. Svullnaden sitter oftast i ett per dagar eller veckor. Det brukar gå över av sig själv men kan komma tillbaka i omgångar.

Hos mindre än var tionde som får en borreliainfektion påverkas nervsystemet. Det kallas neuroborrelios och är vanligare hos barn än hos vuxna.

Symtom på neuroborrelios, kan vara:

  • Kraftig värk i nacken, ryggen, armarna eller benen.
  • Huvudvärk
  • Stelhet i nacken
  • Förlamning i en del av ansiktet.

En tredjedel kan vara bärare

Hur många som drabbas av borrelia varje år vet man inte med säkerhet. Men, enligt 1177.se, kan upp till en tredjedel av fästingarna vara bärare av borreliabakterier. Sannolikheten att smittas om du blir fästingbiten är dock mindre än en på hundra

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny fästingsmitta sprider sig i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Borrelia

Fästingar