Rekordmånga poliser hoppar av

HÄLSA

Allt fler lämnar polisen efter missnöje med lönen och pressade arbetsförhållanden.

Under 2015 slutade 832 poliser jämfört med 678 året innan, vilket Aftonbladet skrev om tidigare i mars.

Hittills i år har uppsägningarna fortsatt i samma takt och 144 personer lämnade myndigheten under januari och februari, skriver Dagens Nyheter.

Samtidigt utbildas färre poliser vilket ger ett stort nettotapp. Och i december understeg antalet anställda återigen den tidigare symboliskt viktiga siffran 20 000, skriver DN.

– Vi ser allvarligt på alla siffror och håller koll på utvecklingen månad för månad, säger personaldirektör Kajsa Möller till tidningen.

– Men än är det ingen panik och vi är inte där att vi inte klarar vårt uppdrag. Personalomsättningen är också väsentligt lägre än inom andra myndigheter, säger Möller.

Majoriteten av dem som slutat har gått efter det att de fyllt 60 år. Men den största förändringen är annars ökade avhopp bland poliser under 40 år. 121 anställda yngre än 40 år sade upp sig 2015 jämfört med 33 personer 2010.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger att det är viktigt att uppvärdera polisyrket och pekar ut lönen som den viktigaste faktorn.

Aftonbladet har tidigare skrivit om massavhoppen från polisen. Sent i höstas brevbombade tusentals poliser i landet sin egna chef, rikspolischefen Dan Eliasson, och andra makthavare med handskrivna brev. Där beskrev vissa en situation med så pressade arbetsförhållanden att de inte ens hinner gå på toaletten.

”Jag förstår att många känner så”, svarade Dan Eliasson kort därefter i ett pressmeddelande.

I mars inledde Aftonbladets kriminalredaktion sin granskning av krisen inom polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM