Tre goda maränger

HÄLSA

Tre goda marängtårtor - gjorda av Aftonbladets läsare. Tårtorna är bedömda av en jury bestående av Mia Troberg-Elonq, dietist på Tasteline och Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb. Jon Hansson, Härligt hemmas matskribent, Sofia Carlberg, redaktör på Viktklubb och Cecilia von Mentzer, reporter på Härligt hemma.

Foto: Juryn som består av Mia Troberg-Elonq, dietist på Tasteline och Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb. Jon Hansson, Härligt hemmas matskribent, Sofia Carlberg, redaktör på Viktklubb och Cecilia von Mentzer, reporter på Härligt hemma.

1:a plats – Söt och syrlig marängtårta

Av: Lena Abrahamsson
Juryns utlåtande: Vinnartårtan har en somrig presentation. Den är lättlagad och har en härlig krispighet i vit maräng. Ett stort plus för den syrliga touchen med yoghurttopping. ”Den turkiska yoghurten gifte sig fint med marängen”, sa Cecilia von Mentzer.

8 bitar, 1 bit = 202 kcal

Ingredienser:
3 äggvitor
1 tsk citronsaft eller ättika
2 dl strösocker
20 g mörk choklad
25 g mandel

Fyllning:
3–4 dl turkisk yoghurt
1 msk vaniljsocker
0,5 l jordgubbar

Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Rosta mandeln på en plåt i ugnen i cirka en minut. Ta ut och låt svalna. Dra ner ugnstemperaturen till 100 grader.
3. Klä en bakplåt med bakplåtspapper.
4. Hacka mandeln och chokladen grovt.
5. Vispa äggvitorna med pressad citron eller ättika till vitt hårt skum med elvisp.
6. Tillsätt sockret och vispa tills blandningen har blivit styv.
7. Vänd ned mandeln och chokladen i smeten.
8. Häll ut smeten på plåten och bre ut den i en cirkel som mäter cirka 25 cm i diameter.
9. Grädda mitt i ugnen i minst en timme. Stäng av ugnen och låt gärna marängen stå kvar i eftervärmen, den ska vara seg och kladdig inuti.
10. Blanda yoghurten med vaniljsockret och bred över marängbottnen när den svalnat helt. Snoppa och dela jordgubbarna och lägg dem på tårtan.

2:a plats – Marängtårta

Av: Hilkka Modrušan

Juryns utlåtande: Andraplatsen är en seg och god marängtårta. Den är syrlig och har en topping med en god kombination av passion, kiwi och jordgubbe. En enkel tårta som är snabb att slänga ihop.

8 bitar, 1 bit = 250 kcal

Ingredienser:
4 st äggvitor
1 krm salt
2.5 dl strösocker
2 tsk majsstärkelse
1 tsk vit vinäger
2, 5 dl grädde
3 passionsfrukter
100 g jordgubbar
1–2 kiwifrukter

Gör så här:
1. Värm ugnen till 160 grader.
2. Täck en bakplåt med bakplåtspapper.
3. Lägg äggvitorna och saltet i en stor, helt ren och torr bunke av rostfritt stål eller glas. Minsta gnutta fett kan göra så att äggvitorna inte kan vispas ordentligt. Låt äggvitorna stå någon minut tills de får rumstemperatur. Vispa dem sedan med elvisp, börja på låg fart tills det börjat skumma och öka sedan hastigheten och vispa tills äggvitorna blir ett hårt skum.
4. Tillsätt sockret lite i taget under oavbruten vispning tills smeten är tjock och blank och allt socker har lösts upp. Vispa inte för länge, då blir smeten kornig.
5.  Vänd ned siktad majsstärkelse och vinäger.
6. Häll upp smeten på plåten. Platta till översidan lätt och släta till sidorna, tårtan ska vara cirka 2,5 cm hög.
7. Grädda i 1 timme eller tills kakan är blekt gräddfärgad och spröd utanpå. Marängen ska vara något mjuk inuti.
8. Ta ut marängen ur ugnen och stjälp den försiktigt upp och ned på en tallrik. Låt svalna.
9. Vispa grädden lätt och bred ut över kakan. Skär jordgubbarna och kiwin i bitar och lägg på tårtan tillsammans med fruktköttet från passionfrukterna. Skär kakan i bitar och servera.

3:e plats – Snabb och enkel tårta

Av: Amanda Gustafsson

Juryns utlåtande: En dubbelbottnad tårta med nötter och choklad. Extra fint utseende med färska hallon och ringlad choklad. Enkel att göra.

8 bitar, 1 bit = 333 kcal

Ingredienser:
1 pkt marängbottnar
3 dl vaniljvisp
2 msk kakao
1 dl hasselnötter
250 g hallon
100 g mörk choklad

Gör så här:
1. Lägg en av marängbottnarna på ett fat.
2. Vispa vaniljvispen så hårt det går. Rör ner 2 msk kakao i den.
3. Bred hälften av chokladvispen på marängbottnen.
4. Hacka hasselnötterna och strö dem över chokladvispen.
5. Lägg på en till marängbotten.
6. Bred på resten av chokladvispen.
7. Dekorera med hallonen.
8. Smält chokladen och låt den svalna något. Ringla den sedan över hallonen. Det går att ställa tårtan ett tag i frysen om man vill att den ska ha en något hårdare konsistens. Annars är den klar att servera!