Dieterna som hjälper hjärtat

Av: 

Linnea Uddenmyr

Hälsa

Har du testat lågkolhydratskost, medelhavsmat eller lågfettsdieter för att gå ner i vikt? I så fall har du även gjort hjärtat en tjänst.

Enligt en ny undersökning gjord av israeliska forskare har det framkommit att vissa koster är bättre än andra för hjärtat.

Målet med undersökningen var att studera kostens betydelse för det naturliga åldrandet, där man bland annat studerade mängden blodfetter, uppger BBC.

Följde diet i två år

140 person ombads att under två år följa tre typer av dieter: lågkolhydratskost, medelhavsmat och en lågfettsdiet. Bland de gemensamma nämnarna hittar man mycket frukt och grönt – och fett i form av olja.

Alla dessa tre dieter hade en likartad positiv effekt på hjärta och blodomlopp.

Olika men ändå lika

– Det är väldigt intressant att se hur tre väldigt olika dieter har liknande effekt, säger Iris Shai författare till rapporten.

Minskat med fem procent

I slutet av studien hade artärernas väggar i genomsnitt minskat sin tjocklek med fem procent hos testpersonerna. Det är ingen mirakelsiffra, men tillräcklig för att dra vissa slutsatser:

– Den här studien visar verkligen att det går att gör något åt blodfetterna utan att äta piller, säger den brittiska kardiologen Charles Knight.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert: