Jobba över gratis?

HÄLSA

… eller skjuta upp en deadline? Wellness löser livets små dilemman.

När det inte finns något riktigt bra alternativ – vi löser livets små dilemman.

Skjuta upp en deadline på grund av tidsbrist ELLER jobba över gratis för att hinna klart och framstå som kompetent? 

Madeleine Albright, tidigare utrikesminister i USA, sa en gång att det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra. Någon annan, mer oklart vem, menade att duktiga flickor kommer till himlen – medan andra kan komma hur långt som helst.

Att smygjobba för att framstå som mer kompetent är en osolidarisk handling gentemot dina kollegor – både män och kvinnor så klart. Det får nämligen dina chefer att tro att det du pysslar med på jobbet inte alls är så tidskrävande som det faktiskt är.

Saker och ting tar tid, och det är inte proffsigare att göra saker snabbt än rätt. Så gör det du hinner på din arbetsdag, och lämna resten till i morgon. Avkoppling och vila kommer att göra dig både smartare och klokare, i morgon alltså.

Sova en natt till i smutsigt sänglinne ELLER bädda med blöta nytvättade lakan?

Okej, den här frågan är hypotetisk eftersom den utgår från att du bara äger en begränsad uppsättning sängkläder. Möjligen tillhör du den glada skara människor som tilldelats mer än tre påslakan i livet (varav två i tvättkorgen redan).

Foto: Dags att tvätta fötterna?

I sådana fall – grattis!

För er andra – hur smutsiga är era tre lakan egentligen?

Om de inte står upp av sig själva rekommenderar vi hellre en natt till i torr bomull än en natt med våta omslag.

Varför? För att det är synnerligen obehagligt att gå och lägga sig i en fuktig säng, det kan bli svinkallt framåt småtimmarna säger de som provat, och för att halten av kvalster och smuts icke ökar exponentiellt varje natt du sover i smutsiga lakan.

När du däremot tar dig i kragen, bokar tvättid och slänger in dina smutsiga sängkläder i maskinen bör du, om tvättråd och kvalitet så tillåter, definitivt tvätta dem på 90 grader. Detta för att få bort all gammal smuts. Det finns nämligen kvalsterarter som livnär sig av hudavlagringar i sängkläder. Och hör här – deras AVFÖRING kan vara starkt allergiframkallande och orsaka både astma och allergisk snuva. Ick!

Ett glas champagne i baren ELLER - för samma peng - minst två glas vin?

Välj skumpa! Men håll dig till ett glas. Överkonsumtion av alkohol är dumt för hälsan, på många plan. Alkohol innehåller ordentligt med kalorier så även det är ett tungt vägande skäl till att tacka nej till fler glas än ett.

Det kanske allra bästa med champagnen är att den gör dig bättre på att minnas. Forskare vid University of Reading visade nämligen förra året, vid försök på råttor, att de så kallade fenollösningarna i champagne, och övrigt alkoholhaltigt bubbel baserat på gröna druvor, kan förbättra det som kallas för spatialt minne. Det är detsamma som vår förmåga att hitta och orientera oss i vår omgivning. Ett glas bubbel, och du hittar hem lättare än de andra på partyt – av flera skäl kanske?

ARTIKELN HANDLAR OM