SVINGA dig i form

HÄLSA

Wellness testar kettleworx

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Att svinga omkring den här lilla kulan är tuffare än det verkar.

Att svinga en kula, kan det vara kul?

Vi testar nya passet kettleworx – svettigt och svårare än det ser ut.

Kettlebells har fått en naturlig plats på gymmet och många har till och med en hemma för att kunna träna enkelt och allsidigt. Själva vikten, som liknar en kanonkula med handtag, kommer från Ryssland och är traditionellt tillverkad av gjutjärn. Nu kommer konceptet med gruppträningar till Sverige.

Kettleworx är ett pass som finns i tre former – core, cardio och resistance. Vi test­ar cardio som ska fokusera på kondition. Vi startar med den vanliga svingen för att värma upp men sen blir det mer avancerat. Kombinerat med steg och tempo­skiftningar lyfts kulorna upp och ner vilket betyder rörelse i hela kroppen och pulsen stiger snabbt. Det varvas med lugnare rörelser där fokus ligger på styrka.

Det ska vara fett­förbrännande och med tanke på mängden svett som rinner – trots att passet bara är cirka 30 minuter långt – så är det troligt att ett eller annat kilo försvinn­er om man gör detta till en vana. Även konditionen får sig en utmaning och träningsvärken sitter både i armar, lår och mage dagen efter.

Har du tröttnat på de vanliga övningarna och vill träna kettlebells i grupp är detta ett perfekt pass. Med det vill jag säga att det är bra om du har lite förkunskaper och gärna bör ha känt på en kettlebell innan.

Passet är kort och det saknas genomgång av teknik. Det är också både tungt och snabbt vilket gör att man lätt fuskar sig genom rörelserna bara för att hinna med. Risken för skador ökar och det är lätt att man går ut för hårt.

Men har du kontroll är det ett underbart pass med mycket peppande musik.

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning