Hormoner bakom fingerskillnad

Av: 

Sofia Roström Andersson

Hälsa

Är ditt ringfinger längre än pekfingret?

Troligtvis, om du är man – för kvinnor ser det annorlunda ut.

Nu har forskare kommit på varför.

De flesta män har längre ringfingrar än pekfingrar. Hos kvinnor är de tvärtom oftast något kortare eller jämnlånga.

Könshormoner styr

Nu visar en ny studie vad skillnaden beror på.

Längden på fingrarna beror på balansen mellan könshormoner mycket tidigt under fosterutvecklingen, skriver utvecklingsbiologer vid amerikanska University of Florida i tidskriften PNAS, rapporterar TT.

Det är skillnader i hur hormonerna aktiverar olika molekyler hos pojk- respektive flickfoster som styr hur fingrarnas proportioner blir.

Kan visa sexuell läggning

Men oavsett om du är man eller kvinna bör du ta en titt på dina fingrar. De kan avslöja mycket om dig, har tidigare forskning slagit fast.

Hos män kan fingrarna skvallra om hur aggressiv personen är. Ju kortare ringfingret är jämfört med pekfingret desto mer råbarkad är mannen, rapporterar BBC och hänvisar till en studie amerikanska forskare publicerat i tidskriften Biological Psychology.

Fingrarna kan också berätta vilken sexuell läggning en person har, menar amerikanska forskare på University of California at Berkeley. I en studie kom de fram till att lesbiska kvinnor har en större längdskillnad mellan sina pek- och ringfingrar än heterosexuella kvinnor. De kunde se samma mönster hos män – men bara hos de män som har flera äldre bröder, skriver BBC. Forskarna studerade händerna på 720 män och kvinnor och ställde frågor om deras sexuella läggning och hur många äldre bröder eller systrar de hade.

Långt pekfinger - bra karriär

I en annan undersökning, genomförd i Storbritannien, har forskarna tittat på händerna på män som arbetar på Londonbörsen. Där kom man fram till att män som har längre ringfingrar än pekfingrar gör större vinster och har mer framgångsrika karriärer än män som har lika långa pek- och ringfingrar, enligt Daily Express.

I våras publicerades en studie i brittiska tidskriften Biological Sciences som slog fast att ju längre en mans ringfinger är jämfört med hans pekfinger, desto mer sannolikt är det att han ses som attraktiv av kvinnor.

Kan avslöja sjukdomar

Om pekfingret är kortare än ringfingret är det större risk att du blir alkoholist – oavsett om du är kvinna eller man. Det kom tyska forskare fram till efter att ha studerat 131 patienter som behandlas för alkoholberoende och 185 frivilliga som inte lider av sjukdomen, skriver New York Post.

Den som har ett längre pekfinger än ringfinger har större benägenhet att drabbas av eksem, allergier och feber. Om du är kvinna är det också ökad risk för att du ska drabbas av bröstcancer. Däremot har du större chans att behålla ett jobb och bli rik, skriver Daily Mail. Om ringfingrar i stället är längre ska du enligt forskningen ha lättare att bli duktig på att spela ett musikinstrument och lättare att utöva fysisk aktivitet och bygga muskler.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel SE

Publisert: