Smarta knep – bättre än bantning

Uppdaterad 2011-12-20 | Publicerad 2011-02-04

5 små förändringar som ger stora resultat

Sluta banta, och ta till några enkla knep istället. Det handlar om små förändringar – som du orkar leva med i längden. Resultaten kan bli desto större. Och långvarigare.

Välj ut vackra, små glas att dricka kaloririka drycker i – men behåll ett stort glas för vatten.
Välj ut vackra, små glas att dricka kaloririka drycker i – men behåll ett stort glas för vatten.

Du rivstartar med stora förändringar – och gläds åt snabba resultat. Men när det börjar kännas motigt smyger sig de gamla vanorna tillbaka. Känner du igen dig?

Då kan det vara läge att sluta banta. Satsa istället på några få, enkla förändringar i vardagen – som du orkar leva med i längden.

– Fördelen med de här förändringarna är att de inte är alltför ansträngade och att det därför inte blir så svårt att fortsätta med dem. Och det är en stor fördel, säger Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb.se.

Kom ur beteendet

Många som har det kämpigt med vikten tar för stora portioner – både av mat och kaloririka drycker. För att komma ur beteendet kan några små knep göra stor skillnad. Det kan räcka med så löjligt enkla förändringar som att skaffa mindre tallrikar och glas.

– Yttre förändringar kan absolut hjälpa. Det gäller att skaffa sig rätt redskap för att nå förändring. För en del kan detta räcka långt, säger Josefine Jonasson.

Men det är ändå en förändring?

– Ja, absolut. Men för att man ska kunna uppnå de konsekvenser man önskar krävs det att man ändrar på de vanor man har – vanor som man egentligen trivs med. Det kan vara tufft! Men det är inte omöjligt – det gäller att fokusera på målet.

De här förändringarna passar dig som gärna lägger upp lite för mycket, och vet att du dricker lite för mycket kaloririka drycker. Har du andra problem kanske du vill hitta andra knep som passar dig.

Skriv gärna upp dina knep, och sätt lappen på en väl synlig plats i köket.

Du kommer att märka skillnad.

5 enkla knep som hjälper dig att gå ner

Viktklubbs dietist Josefine Jonasson delar med sig av sina tips. Fler hittar du på Viktklubb.se.

1. Mindre tallrik
Så gör du: Byt ut dina stora tallrikar mot mindre.
Därför funkar det: Ögat vill ha en full tallrik – och därför lockas du att lägga upp en för stor portion om tallrikarna är stora. Tallriksstorleken har ökat markant de senaste 15 åren, men små tallrikar finns fortfarande att köpa.
Dietistens kommentar: En jättebra grej som absolut kan funka om man har lätt för att äta för stora portioner. Tänk bara på att inte överdriva genom att äta på alldeles för små tallrikar – då blir du inte mätt och riskerar därför att småäta senare.
2. Mindre glas
Så gör du: Välj ut vackra, små glas att dricka kaloririka drycker i – exempelvis juice, läsk, vin och öl. Behåll ett stort glas för vatten!
Därför funkar det: Drycker kan ge mycket kalorier, utan att du tänker på det och utan att du blir speciellt mätt.
Dietistens kommentar: För att släcka törsten är vatten allra bäst. Annan dryck bör vara något extra och att markera det genom speciella glas är ett bra sätt.
3. Lägg upp vid spisen
Så gör du: Sätt aldrig fram kastruller, grytor och uppläggningsfat på bordet. Lägg upp portionen på tallriken direkt från spisen istället.
Därför funkar det: Handen på hjärtat – du vet hur mycket mat du behöver för att hålla dig mätt till nästa måltid. Lägg bara upp så mycket, så riskerar du inte att äta dubbelt så mycket bara för att det är gott.
Dietistens kommentar: Utbud och tillgång är en vanlig orsak till att man äter för mycket. Att lägga upp den mat man ska ha och inte frestas att ta mer är bra. Är man verkligen inte mätt efter en portion krävs det lite mer ansträngning än att lyfta handen en bit för att få mer. Då hinner man reflektera över om man är hungrig eller bara sugen.
4. Ta om – men bara grönt
Så gör du: Ta gärna om – men inför en regel som säger att din andra portion bara får innehålla grönsaker.
Därför funkar det: En portion räcker för att du ska hålla dig mätt och glad till nästa måltid. För att behålla matglädjen kan du gärna ta om – men gör det till en regel att bara ta grönsaker i andra omgången. Grönsaker ger mycket volym men få kalorier – du känner att du har ätit rejält och känner dig mätt längre.
Dietistens kommentar: Att ha en plan A att aldrig ta om är bra. Om man är riktigt hungrig kan det vara bra att ha en plan B som säger att det är okej att ta om men att det då får vara just grönsaker.
5. Ät frukost
Så gör du: Om du inte äter frukost varje dag – börja med det. Äter du redan frukost: se över dina vanor så att den är någorlunda nyttig. Har du ont om tid? Förbered gärna redan kvällen innan!
Därför funkar det: Frukosten anger tonen för resten av dagen. Den ger dig energi ända fram till lunch, och gör det lättare att inte småäta eller förfalla till onyttigheter resten av dagen.
Dietistens kommentar: Om man bara orkar göra en förändring så är regelbundna måltider den bästa, tycker jag. Att då börja med en frukost är alldeles utmärkt.