Vaccinera dig mot allergi – utan spruta

HÄLSA

Första pollenvaccinet i tablettform är här

Foto: GETTY IMAGES

Det första godkända tablettvaccinet mot gräspollenallergi är här.

Grazax heter preparatet som bör tas minst fyra månader före pollensäsongens inledning.

– På det här sättet kommer fler att kunna erbjudas behandling, säger Inger Dahlén på Läkemedelsverket till aftonbladet.se.

Allergi mot gräspollen är ett stort folkhälsoproblem och tillhör våra vanligaste kroniska sjukdomar. Enligt Astma- och allergiförbundet är runt 20 procent av svenskarna pollenallergiker.

Den nya tabletten är därför en glad nyhet för alla som drabbas av rinnande näsor och kliande ögon framåt vårkanten. Tidigare har motsvarande medicin bara funnits som spruta.

Medicinförbrukningen minskade

– På det här sättet kan fler patienter erbjudas behandling. Det är inte jämförbart med sprutbehandlingen, men jämfört med placebotabletten så fungerar den bra för de flesta, säger Inger Dahlén, specialist i lungmedicin och allergisjukdomar vid Läkemedelsverket till aftonbladet.se.

Den grupp som provade tabletten tog samtidigt annan medicin mot pollenallergi.

– Man kunde se att deras medicinförbrukning minskade med 38 procent. Symtom som klåda i ögonen, rinnsnuva och nästäppa minskade med 30 procent.

Nästäppa och astma

För bästa effekt krävs en lång behandling. Redan fyra månader före pollensäsongens början ska medicinen sättas in. Sedan ska tabletten tas varje dag under hela säsongen.

Läkemedlet är receptbelagt och får än så länge inte ges till barn under 18 år.

De vanligaste allergiframkallande pollensorterna i Sverige kommer från lövträd, samt gräs och gråbo. Att så många reagerar beror främst på att dessa pollensorter periodvis finns i mycket stora mängder.

Symtomen vid pollenallergi är bland annat nästäppa, nysningar, trötthet, rinnande och kliande ögon, klåda i hals och gom, astmatiska besvär och huvudvärk.

Läs mer:

Susanna Vidlund, Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Astma