Må-bra-yoga

HÄLSA

7 enkla sätt till jämnare humör

– Övningar som ger balans påverkar hormonsystemet på ett positivt sätt, säger yogainstruktören Maria Boox.

Börjat lipa för minsta lilla? Dragit igång ett praktgräl med maken utan anledning? Sprungit till Seven eleven precis före stängning för att du var så otroligt sugen på schweizernougat? Ont i kroppen och i brösten? Illamående, spränghuvudvärk, förvirrad, arg och svullen?

Det finns många varianter. Svaret är pms. Med största sannolikhet har alla kvinnor någon gång haft känningar av att mensen är på gång. En del av oss är ganska befriade från besvären medan andra lider varje månad.

Men det finns bot.

Ökar flödet i kroppen

Maria Boox har varit yoga-instruktör i över 20 år och driver Yogashala i Stockholm.

– Yoga kan vara skönt när man känner sig svullen och lite extra känslig dagarna före mensen, säger hon.

– Livmodern får också extra stöd och slappnar av. Och man ökar flödet i kroppen, säger Maria.

Träna regelbundet

Det som händer i en yogaposition är att om man till exempel fäller framåt, stryper man blodtillförseln i ljumsken, för att när man sen reser sig upp igen så strömmar blodet på igen, fast då i en rasande fart.

Alla kvinnor har olika symptom dagarna före mens. Men det är vanligt att de allra flesta känner spänningar i brösten och att man känner sig svullen.

– Vi kan inte förändra eller ta bort någonting. Men om vi hittar ett verktyg att vara med smärtan så kan den upplevas som mindre, säger Maria. Men yogan ger ingen effekt om du tränar lite då och då. Det bästa är att träna regelbundet cirka två till tre gånger i veckan, säger Maria.

Viktklubb.se:s motionsexpert Shirin Rågby Djavidi visar 7 anti-stressövningar

Twist

Sitt på sittbenen och försök hålla ryggen så rak som möjligt. Titta över den axel som du har som stöd på golvet. Andas 10–15 gånger och byt sedan sida.

Katten

Stå på alla fyra. Andas in och kuta ryggen, titta på knäna. Andas ut och svanka och titta upp i taket. Upprepa tio gånger.

Fjärilen

Ligg på rygg med fötterna i golvet och knäna böjda. Andas in och för ihop fotsulorna och fäll ner knäna så långt det går åt varsitt håll. Håll här i cirka fem andetag. Återgå till startposition och upprepa sedan tre gånger.

Halv brygga

Ligg på rygg med böjda ben. Pressa upp höftpartiet till en rak och stark position. Fläta händerna under rumpan. Håll här i cirka 10–15 andetag och upprepa sedan tre gånger.

Axelstående

Ligg på rygg. Andas ut, pressa handflatorna i golvet samtidigt som du sträcker upp benen mot taket. Håll händerna som stöd i ryggslutet. Andas 15 djupa andetag.

Hängande framåtböjning

Stå axelbrett med fötterna. Fäll framåt och greppa om motsatt armbåge. Vagga försiktigt sida till sida under tio andetag. Släpp armarna och rulla långsamt upp kota för kota. Den här går också att göra sittandes.

Barnets positon

Sitt på underbenen. Andas ut och fäll kroppen framåt och lägg pannan i golvet. Låt armarna ligga utmed sidan. Håll här i 20 långa djupa andetag. Det går att sitta rakt upp i den här övningen också.

Mys-träna!

Vanliga symptom på pms