Det händer om du sover för lite

Av: 

Elin Sundh

Sömn

Är du en av de miljontals svenskar som lider av sömnproblem?

I sådana fall finns det risk att du drabbas av en mängd bieffekter.

– Långvariga sömnproblem kan få återverkningar på hela vårt fungerande. När inte kroppen får möjlighet till vila och återuppbyggnad så störs en rad system i kroppen, säger sömnexperten och KBT-psykologen Lars Ström.

Sömnbrist kan leda till koncentrationssvårigheter. Glömda nycklar i dörren är ett exempel på det.
Sömnbrist kan leda till koncentrationssvårigheter. Glömda nycklar i dörren är ett exempel på det.

Sömn är en uråldrig och automatisk mekanism som vi har gemensam med alla däggdjur. Att återhämta sig under natten, i skydd av mörkret, har under årtusenden varit ett sätt för människan att klara sin överlevnad.

Sömnen är vår viktigaste funktion för återhämtning och uppbyggnad och att få en god nattsömn är mer eller mindre livsviktigt.

Trots massiv forskning kring sömn de senaste decennierna så vet vi fortfarande lite om varför vi sover, även om det står helt klart att sömnen har en återhämtande och välgörande effekt på vår kropp.

Komplicerad maskin

– Människan är en komplicerad "maskin" som behöver service och det är bara under sömnen som kroppen får en paus att uträtta sitt reparations- och återställningsarbete. Under sömnen utsöndras ämnen som bygger upp skelett och muskler samtidigt som hormoner frisätts som är viktiga för till exempel stimulering av immunsystemet, säger Lars Ström som är psykolog inom kognitiv beteendevetenskap med inriktning på just sömnproblem.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sömn