”Vaccin orsakar inte autism”

avAnders Munck

HÄLSA

En domstol i USA har slagit fast att vaccin inte orsakar autism. Domslutet hyllas av barnläkare, men det är också ett hårt slag mot föräldrarna som drivit målet.

En specialdomstol i har tagit upp tre olika fall med barn som har autism. Föräldrarna hävdar att vaccin som innehåller konserveringsmedlet Thimerosal, med kvicksilver som en ingrediens, har fått barnens hjärnor att svullna och därför orsakat funktionshindret.

Ingen skadeståndsprocess

Men domstolen slog fast att ett "vaccin-relaterat orsakssamband inte har vetenskapligt stöd", enligt Los Angeles Times och ABC News. Det betyder att föräldrarna inte får driva en skadeståndsprocess mot staten.

– Regeringen har satt fingret på rättvisans våg, säger Laura Bono, förälder till ett barn i ett av de tre målen.

"Var är rättvisan"

Ilskan sprider sig också bland föräldraföreningar som driver flera liknande mål mot den amerikanska staten.

– Statens advokater försvarar statens vaccinationsprogram som kommit till med statliga medel. Var är rättvisan i det, säger Rebecka Estepp, medlem i intressegruppen Coaliion for Vaccine safety.

"Uppenbart"

Men många barnläkare välkomnar domen.

– Den stöder vetenskapen och de kliniska bevisen. Det är uppenbart att vaccin inte orsakar autism och jag hoppas att den här domen ger stöd till de föräldrar som snart ska vaccinera sina barn, säger Ari Brown, barnläkare i Texas.

År 2001 visade en amerikansk utredning att autism bland barn hade minskat i områden där vaccin med Thimerosal togs bort. Men sedan dess har flera vetenskapliga studier visat att det inte finns något samband mellan substansen och funktionshindret, enligt ABC News.