6 säkra råd för dig med linser

1. Gå till optikern

När du vill testa linser – gå till en optiker som har linsbehörighet. Att köpa via internet är förvisso billigt, men utan kontroll. En optiker kan hjälpa dig med rätt linser samt lära dig hur du ska sköta dem.

2. Gör rent ordentligt

Även om du är trött, slarva inte med att göra ren dina linser. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten innan du sätter i och tar ut en lins. Att bara blöta händerna är ingen tvätt – utan tvål sitter det lika mycket bakterier kvar på fingrarna.

3. Vila ögonen vid sjukdom

Om du är förkyld, har en infektion eller är allergisk – skippa linserna. Sätt inte i linserna förrän du är helt frisk. Det kan finnas bakterier i ögat som kan leda till mycket svåra infektioner.

4. Prova en linsfri dag

Att ha en dag eller åtminstone ett par timmar på kvällen när du inte har linser är vettigt. Då får ögat ”andas”. Det är inte någon katastrof om du somnar med linserna i någon gång då och då, men inget du ska göra regelbundet.

5.Gör ren dosan

Rengör dosan som du förvarar dina linser i varje dag. Skölj den i kokhett vatten eller linsvätska och låt den lufttorka direkt efteråt. Koka den (om det går) och köp en ny med jämna mellanrum.

6. Använd rätt vätskor

Använd bara godkända och säkra linsvätskor som du köper hos din optiker. Använd aldrig vätskor som passerat bäst före datum.

Källa: Inga-Lill Thunholm-Henriksson, universitetsadjunkt vid Karolinska institutets optikerutbildning.

Malin Byström

Publisert: