Bästa julklappen – en god gärning

Av: 

Helena Lindstam

Hälsa

Dra ner på julstressen och alla måsten i jul. Gör en god gärning för någon annan i stället – och bli själv glad.

– När vi hjälper andra blir de glada och då stärks relationen och vi blir själva glada, säger lyckoforskaren Filip Fors.

Tiotusentals svenskar flyr varje år julstressen i Sverige för lugnet vid varmare breddgrader. Men det går att finna glädje och julefrid här också – genom att göra något för någon annan i stället för att jaga efter julklappar.

– Jag tycker att det är för mycket konsumtion kring jul. Vi fortsätter att handla trots att vi inte har råd och vi slår rekord varje år. Jag mår illa när jag hör det, säger Anette Bäck Davidsson, 52, som är diakonissa sedan drygt 30 år och som ägnat större delen av sitt liv åt att hjälpa andra människor.

Vi blir glada av att ge

Anette säger att vi alla skulle må mycket bättre om vi tänkte lite mer på varandra i stället för på överdådiga presenter.

– Man kan besöka någon som är ensam i stället, eller skänka en liten sak – kanske en chokladbit eller en blomma till någon som behöver muntras upp, det ger dig och andra så mycket mer.

Enligt Anette blir vi själva glada när vi gör någon annan glad och vi känner oss behövda när vi hjälper någon.

– Den som är behövd känner sig sedd och det gör oss människor lyckliga, säger hon.

Anette menar att den som bara tänker på sig själv hamnar i en ond cirkel. Tänker man bara på sig själv så mår man inte bra, och mår man inte mår bra så tänker man bara på sig själv.

– Visst behöver du ”egen tid”, som det så fint heter, men du behöver också tid för att uppleva att det du gör är betydelsefullt och roligt, säger Anette.

”Självklart att hjälpa till”

Linn Ejdersand, 21, jobbar som vårdbiträde på ett äldreboende i Norrtälje, men ägnar en stor del av sin fritid åt att arbeta som volontär.

För drygt ett år sedan anmälde hon sig som volontär på Volontärbyrån – en samlingsplats för organisationer som söker volontärer.

– Jag har haft fadderbarn länge och brukar skänka pengar till behövande. För mig känns det självklart att hjälpa till. Det är jättekul att vara volontär, jag träffar nya människor som jag aldrig hade träffat annars och känner att jag gör något bra för dem.

– Det gör inget att jag inte får betalt eftersom det ger mig otroligt mycket att få hjälpa andra. Jag blir glad när jag gör någon annan glad helt enkelt, säger hon.

Linns första volontärarbete var att gå runt med bössa för Röda korset och samla in pengar till barn i Afrika.

– Det kändes bra att hjälpa till och så var det kul att se vilka som skänker pengar. Man tror kanske att det är de rika människorna i päls, men oftast är det barnfamiljerna.

Volontärfotograf

Sedan dess har Linn utfört flera olika volontärarbeten, som att hjälpa sjuåringar med läxläsning på en skola i Norrtälje, fotografera en teatergrupp och städa och laga mat åt hemlösa. Ibland har hon bara varit någon att prata med.

I julas gjorde Linn en insats som volontärfotograf i Immanuelskyrkan i Stockholm där det anordnades ett alternativt julfirande för de som saknar den traditionella julgemenskapen – som hemlösa och äldre, ensamma människor. Linn dokumenterade julfirandet med sin kamera och så bar hon ut tallrikar. Det blev sammanlagt sju timmars volontärarbete på annandagen.

Julmat, sång och musik

– Det känns extra bra att hjälpa till under julen. Man vill ju inte att någon ska behöva sitta ensam ... Nu fick jag vara med och ordna jul för människor som inte har någon att vara med under helgerna. Det blev julmat, sång, musik och julklappar, precis som det ska vara, säger hon.

Enligt diakonissan Anette har vi en tendens att skänka en extra tanke till fattiga och behövande i just juletid.

– Det är då vi tänker på skillnaden mellan de som har och de som inte har det ordnat för sig. Man kanske har sett en uteliggare i soprummet och själv sitter man hemma och har det bra. Det finns säkert de som ger för att de har dåligt samvete. Men det är inget fel med det. De får ju väldigt mycket tillbaka, samtidigt som de gör livet lite lättare för någon annan.

Blir man lyckligare av att hjälpa andra?

– Ja, det finns många studier som visar det, säger Filip Fors som är lyckoforskare vid Umeå universitet.

Filip Fors
Filip Fors

– Det finns bland annat en amerikansk studie av professor Elisabeth Dunne som publicerats i tidningen ”Science”. Studien gjordes på 1000 personer och utfördes på tre olika sätt – alla med samma resultat. Man fann ett klart samband mellan lycka och att spendera pengar på andra. Däremot fann man inget samband mellan lycka och att spendera pengar på sig själv.

En annan känd forskare, Sonja Lyubomirsky lät en grupp studenter utföra fem snälla handlingar under en viss tid medan en annan grupp inte gjorde något speciellt. Den snälla gruppen uppgav att de kände sig lyckligare.

Varför blir man glad av att hjälpa andra?

– Det finns flera förklaringar. Vi människor har ett starkt socialt behov. När vi hjälper andra blir de glada och då stärks relationen och vi blir själva glada. En annan orsak är att många vill leva upp till idealet att vara en snäll och god människa. Genom att hjälpa andra uppnår man det målet och känner sig nöjd.

Läs mer om lyckoforskning och lyckostrategier:

www.lyckobloggen.se

Så enkelt kan du göra en insats

Skänk filtar, varma kläder och skor till ett härbärge

Köp de hemlösas tidning

Sätt in pengar till en behjärtansvärd organisation

Ge bort ett presentkort från någon av Stadsmissionens second hand butiker

Skänk djurmat till ett ideellt djurhem

Sök volontäruppdrag på www.volontarbyran.org

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert: