Fem fruktiga frestelser

HÄLSA

Passa på att njuta av all underbar, färsk frukt i sommar. Här får du fem recept att testa – kanske redan i dag?

Crepes med vaniljkesella och jordgubbar (4 port.)

Tillagningstid 15 minuter – 1 portion = 202 kcal

Du behöver – Pannkakor:

1 dl siktad dinkel eller vetemjöl

2 dl mellanmjölk 1,5 % fett

1 st ägg

salt

1 msk margarin flytande, 80 % fett ev mjölkfritt

Du behöver – Fyllning:

2 dl vaniljkesella

5 dl jordgubbar

2 tsk citronskal

Gör så här: Vispa ihop dinkel och hälften av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken, ägg och salt. Vispa till en slät smet. Stek pannkakor av smeten, ta 1/2 dl smet per pannkaka. Vik ihop pannkakan till en grotta och fyll den med vaniljkesella, skivade jordgubbar och finrivet citronskal.

Frostig hallonmousse (4 port.)

Tillagningstid 5 minuter – 1 portion = 89 kcal

Du behöver:

200 gram frysta hallon

2 msk socker

1 bägare delikatessyoghurt jordgubb/smulton

Gör så här: Kör de frysta hallonen med sockret hastigt i mixer så de blir grovt krossade. Lägg dem i en skål och vänd försiktigt i yoghurten. Skeda upp i fina glas och servera genast.

Frukt och marängsviss (10 port.)

Tillagningstid 15 minuter – 1 portion = 212 kcal

Du behöver:

3.8 dl vaniljvisp 12 % fett

1.5 dl lemon curd

400 gram galiamelon

150 gram konserverade persikor

4 st kiwi i skivor

120 gram maräng

Gör så här: Vispa vaniljvispen så att den är tjock. Blanda i lemon curd. Dela melonen på mitten och gröp ur kärnorna. Gör kulor med ett kuljärn eller skär melonen i tärningar. Låt persikorna rinna av och skär dem i klyftor. Skala och skär kiwin i skivor. Varva maränger, vaniljvisp och frukt på ett fat. Garnera med citronmeliss.

Grillad ananas med limesirap (4 port.)

Tillagningstid 15 minuter – 1 portion = 240 kcal

Du behöver:

4 port ananas alltså en hel ananas

1 dl socker

1 dl vatten

75 gram lime alltså 1 lime, rivet skal och saft

0.5 l lättglass 3,5% fett, ev laktosfri

Gör så här: Förbered en fin grillglöd. Koka ihop socker och vatten till en simmig konsistens. Tillsätt skal och saft från limen och tag av från värmen och låt det svalna. Sila bort skalen. Skär ananasen i klyftor på längden. Låt skalet och blasten vara kvar. Grilla ananasen cirka fem minuter på varje sida. Lägg upp på fat och ringla limesirap över. Servera genast med glass.

Ostkaka med varma hallon (12 port.)

Tillagningstid 55 minuter – 1 portion = 135 kcal

Du behöver:

500 gram keso 4 % fett

50 gram Mandel

2 st ägg

2 dl mellanmjölk 1,5 % fett

1 dl socker

0.5 dl vetemjöl

0.5 st citron (saft och rivet skal)

1 msk flytande margarin 80 % fett

600 gram frysta hallon

Gör så här: 1. Smörj en form med margarin. Riv skalet från citronen och blanda med resten av ingredienserna, ta i mjölken sist. 2. Grädda ostkakan i ugn på ca 225 grader i ca 40 min, om kakan börjar bli mörk på toppen så täck över med en bit folie. 3. Värm hallonen i en kastrull och servera till kakan.

Recept av Kristina Eriksson

Viktklubb.se