Läkemedelsverket varnar för kosttillskott

Medlet kan leda till döden

Läkemedelsverket varnar för det örtbaserade kosttillskottet Fortodol som sålts i Sverige sedan 2004. Medlet har visat sig innehålla läkemedelssubstansen nimesulid och misstänks ligga bakom dödsfall och fall av leversvikt i Sverige och Norge. Minst 240 000 burkar med sammanlagt 24 miljoner kapslar uppges ha sålts i de båda länderna sedan 2004, skriver Läkemedelsverket.

”De som tar Fortodol ska omedelbart sluta. Om man har symtom som dålig aptit, illamående, kräkningar, buksmärta, trötthet, mörk urin eller gulfärgad hud, bör man kontakta sjukvården för att undersöka sin lever”, skriver Barbro Gerdén, läkare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Fortodol uppges hjälpa mot ledbesvär, muskelbesvär och huvudvärk.

Läkemedelsverket uppger att de fått kännedom om fyra fall av leverpåverkan hos svenska patienter som tagit Fortodol. I ett av dessa fall fick patienten leversvikt och avled. Från Norge kommer uppgifter om sammanlagt fem liknande fall, varav ett dödsfall.

Fortodol innehåller, enligt tillverkaren, gurkmeja och aminosyran fenylalanin. Läkemedelsverket hittade nimesulid i två av nio analyserade burkar. I de EU-länder där nimesulid är godkänt rekommenderas maximalt 30 doser. Fortodol har sålts i förpackningar om 100 kapslar.

– Risken finns att människor tagit medlet under längre perioder, säger Per Claeson, apotekare på verket.

Publisert: