Är du också en hypertänkare?

HÄLSA

Grubblar gör vi alla ibland, på gott och ont. Men när den ena negativa tanken föder den andra blir det besvärligt. Till slut uppförstoras minsta bagatell till en katastrof

- det kallas för hypertänkande.

Nolen-Hoek-semas bok.

En vardaglig händelse, som att chefen vill ta ett snack med dig eller att banken har sökt dig, utlöser vilda fantasier. Till slut ska du få sparken och gå i personlig konkurs. Du ser framför dig hur du blir utslängd på gatan med barnen gråtande i hälarna.

Hypertänkande kallas det här för i boken "Kvinnor som tänker för mycket - om destruktiva tankemönster och hur du tar dig ur dem" av Susan Nolen-Hoeksemas. Stort som smått uppförstoras och blir till jätteproblem. Att vakna mitt i natten och komma på lösningar på problem är ganska vanligt. Men då handlar det egentligen inte om hypertankar utan snarare om att man har mycket i huvudet, är övertrött och inte kommer till ro på grund av det.

Negativa spiraler

Hypertänkande är att hamna i negativa tankespiraler. Det kan ske när som helst, dag som natt. Den ena negativa tanken föder den andra tills allt bara är kaos.

Teorierna om vad som utlöser den här sortens katastroftänkande är flera. De många valmöjligheterna vi har idag - vi ska välja karriär, familj, pensionsfonder, semester och bästa huslånet - kan vara en källa till oro, dålig självkänsla en annan.

Lena Nevander Friström, socionom och legitimerad psykoterapeut säger att negativa tankar är farligare för hälsan än både rökning och övervikt. De kallas också för katastroftankar eller vakna mardrömmar.

- I grund och botten har de med vår personlighet att göra. Vissa människor ser det negativa i allting, direkt. De kan inte ens fundera på att gå in till grannen för att låna hammaren utan att det slutar med att de tror att grannen hatar dem, säger hon.

Positiva tankar lika farliga

Det är ett automatiskt, negativt tankemönster som är väldigt plågsamt. Ibland går det att sansa sig och sätta stopp, andra gånger är det svårare.

- Det kan bero på brist på sömn, hur man äter, motion, relationer och så vidare. Mår vi inte riktigt bra är det lättare för de negativa tankarna att få fäste, säger Lena Nevander Friström.

Hon påpekar att det faktiskt är lika destruktivt att alltid tänka positivt. Låna tre miljoner till ett hus när man vet att man snart blir arbetslös, eller tro att man kan åka i svarta pisten fast man aldrig stått på ett par skidor, är bara dumt.

Hur stoppar man hypertankarna?

- Det viktigaste är att bli medveten om att man har de negativa tankemönstren och sedan be om hjälp. Omgivningen brukar vara rätt bra på att tala om att man ska sansa sig, säger Lena Nevander Friström.

"För glad för hypertankar"

Jens Orback, jämställdhetsminister.

"Tankarna driver mig"

Amelia Adamo, vd Amelia förlag, chefredaktör Amelia.

"Jag är vaken i timmar"

Anna Carrfors Bråkenhielm, vd Strix Television.

Stoppa negativa tankar:

Anna Björe