Luftkonditionering kan göra dig fet

HÄLSA

Ny forskning pekar på alternativa orsaker till fetma

Övervikt kan lika väl orsakas av luftkonditionering och sömnbrist som dåliga matvanor och för lite motion. Den kontroversiella teorin lanseras av överviktsforskare vid University of Alabama.

Foto: Tjock av fläkten? Amerikanska forskare lanserar nya teorier om fetma. En av orsakerna kan vara luftkonditionering som gör att kroppen inte behöver jobba för att hålla temperaturen.

Länge har uppfattningen bland forskare varit att övervikt orsakas av två saker: dåliga kostvanor och för lite motion.

Men nu lanserar överviktsforskaren David Allen och hans kollegor vid University of Alabama en ny teori. Enligt dem kan övervikt orsakas av andra saker också, exempelvis luftkonditionering, skriver amerikanska New Scientist.

När det är kallt bränner kroppen fett för att hålla sig varm och när det är varmt minskar aptiten. Genom att de flesta håller huset varmt på vintern och sänker temperaturen med hjälp av luftkonditionering på sommaren, behöver kroppen inte längre jobba för att reglera temperaturen.

"Feta gifter sig med varandra"

Enligt David Allen kan detta vara en av anledningarna till fetmaepidemin i USA där över en fjärdedel är överviktiga.

Andra orsaker till fetma kan enligt Allens forskning vara sömnbrist då människor som sover för lite får ökad aptit.

Dessutom tenderar feta människor att gifta sig med varandra och få barn som är genetiskt predisponerade för fetma. Allen säger till New Scientist att det är viktigt att se på alternativa orsaker till fetma.

– Studier som gjorts har misslyckats med att se något samband mellan antalet timmar barn deltar i skolgymnastik och deras vikt. Kopplingen mellan övervikt och snabbmat är heller inte solklar, säger Allen.

Fetmaforskaren Barbara Rolls vid Penn State University är dock av en annan åsikt.

– I slutändan handlar det om vad man äter och hur mycket man rör på sig, säger hon till New Scientist.

Läs fler artiklar:

Anna Lindström