En vän för livet

Publicerad:
Foto: Thinkstock

Hälsa

Ett husdjur är mer än bara ett sällskap.

Du får en till familje­medlem, blir piggare och lyckligare om du tar beslutet att välkomna ett djur in i ditt hem.

1 Du blir mindre stressad

När du kommer i kontakt med ett djur blir du genast mindre stressad. Det går att bevisa genom att din puls och ditt blodtryck sjunker. När du känner dig avslappnad börjar din kropp genast att återhämta sig.

När du klappar ett djur blir både du och djuret lugnare, eftersom kroppens må bra-ämne oxytocin frigörs.

Tillsammans med djur blir du lugnare, tryggare och gladare. Det gör dig mer nyfiken, får dig att vilja ta kontakt med andra personer och ger dig bättre minne.

Enbart genom att titta på en bild av ett gulligt djur blir du mer fokuserad. Så nästa gång du får en dipp på jobbet – sök upp en härlig bild och bli på topp igen.

2 Du får motion

Ett djur kan få dig att ändra på dina rörelsevanor. Hundar måste rastas och får ut dig på sköna promenader. Enligt en svensk studie går hund­ägare mellan 70 och 90 minuter om dagen. Det är den tid som du bör röra på dig varje dag.

Om du är hästägare får du mycket motion. Tiden i stallet med mockning, borstning och städning gör att din kondition förbättras rejält. En skrittur i skogen motsvarar en lugn promenad, när du och din häst travar är det som om att du skulle jogga och att galoppera är som att spela en tuff fotbollsmatch.

3 Du får en riktig kompis

Djur uppfattas som ärliga och som bra lyssnare. Till skillnad från en vanlig kompisrelation är den du har med ett husdjur helt ordlös. En relation med ett djur håller i flera år och kan bli mer stabil än med en mänsklig partner.

För dig som har blivit sviken av en person kan ditt djur vara ett stort stöd. Djuret blir en nära vän och någon som erbjuder dig fysisk kontakt. Det är bevis­at att djur har en helande effekt på oss människor.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet, Plos one

Publicerad: