GOTT NYTT HÅR!

Av: Mia Sahl

Publicerad:

Styla håret på 5, 10 eller 15 minuter

Långt hår kan kännas trist, tråkigt eller alldeles… alldeles underbart.

– Det mesta hänger på förarbetet, säger superfrisören Steve Terry.

För Wellness visar han tre enkla frisyrer – snabbt, snyggt och stilsäkert som garanterat håller hela dagen.

Text: MIA SAHL

Foto: MIA CARLSSON

Sopie, före.

Sophie Thomasson har väldigt fint hår med tunna hårstrån. Förutom luggen är allt klippt i en och samma längd. Steve Terry får uppdraget att göra tre olika stilar som alla är enkla att få till och som man kan växla mellan, även under en och samma dag.

Att förbereda håret ordentligt är allra viktigast, tycker Steve Terry.

– En frisyr håller mycket bättre, och längre, om du gjort ett ordentligt grundarbete, säger han.

Sophies hår sprejas först med en lätt balsamsprej, från mellanlängderna och ut i topparna. Sprejen skyddar håret och gör det mer lätthanterat. Sen är det dags för mousse, som ska ge håret stadga från rötterna och ut.

Steve Terry, 45, är född och uppvuxen i Australien och började redan som 15-åring arbeta i hårbranchen. I dag är han en världsberömd frisör, anlitad av såväl Noomi Rapace som Paris Hilton. Han är också betrodd att fixa håret på grabbarna i Guns n’roses och var i höstas ”X-factors”egen stylist. Steve Terry driver skönhetsbutiken theyouway.com

– Eftersom Sophie har så fint hår passar mousse bäst. Men saltsprej eller lätt volym-sprej kan också vara bra alternativ beroende på hur kraftigt hår man har, säger Steve Terry.

Använder du en mousse ska den inte bli för knastrig i håret, men inte heller för

pudertorr. Din frisör kan hjälpa dig hitta rätt sort för just din hårtyp.

Håret blir fuktigt av moussen och Steve Terry blåser det torrt med fön. Han lyfter håret med fingrarna och blåser från rot till topp.

– Blåser man mot hårriktningen kan det lätt bli frissigt och risigt, säger han.

När håret är torrt har Sophie fått ordenlig volym i håret och det syns tydligt att volymen börjar redan vid roten. Steve Terry borstar igenom håret när det svalnat efter föningen, och börjar arbeta med grunden för den första frisyren. Kolla in förvandlingen här intill.

Riktigt bra borste för tunt till normaltjockt hår. Mason Pearson pocket bristle dark ruby,  659 kronor.

Mousse för tunt hår som ger volym och silkeslen känsla – utan krispighet. Shu Uemura, ”Ample angora”,150ml, 370 kronor.

1. Hållbart utsläppt

Med lite extra tid nedlagd på volym och stadga håller håret formen längre och riskerar inte att bli helt platt före lunch.

Borsta igenom håret lätt.

För att frisyren ska få ytterligare lite stadga vid hårrötterna – spreja i lite torrschampo.

Avsluta med en lätt hårsprej för extra stadga. Spreja lite i taget, håret ska kunna röra sig och se livfullt ut. Använder du för mycket sprej blir håret stelt och frisyren liknar en hjälm, inte snyggt.

SPREJA TORRSCHAMPO SÅ HÄR:

Lyft håret i sektioner med fingrarna och håll sprejflaskan cirka 20 centimeter från huvudet. Spreja från rötterna ut i mellanlängderna.

2. Rock’n’roll-lockigt

”Tänk på hur Victorias Secret-modellerna ser ut, locken börjar vid ögat och det ser supersexigt och coolt ut”, säger Steve Terry.

Locktången skapar volym, rätt gjort blir lockarna lite lagom slarv-snygga och håret ser fixat men inte alls väluppfostrat ut.  

Locka håret underifrån, en sektion i taget. Tar du ut sektionerna smalt och vertikalt blir looken lite rockigare och lockarna får mer bredd.

Du får sexigast look om du inte skruvar locktången för högt upp på huvudet. Tänk att locken ska börja vid ögat.

Skruva lockarna bort från ansiktet, bakåt, på båda sidor av ansiktet.

Låt nu håret kallna ordentligt innan du reder ut lockarna.

Skaka ut lockarna, det ska inte vara för perfekt här. Lägg eventuellt i lite hårpuder vid rötterna. Vill du hellre ha mer glans funkar en lätt puff med glanssprej lika bra.

Borsta igenom håret underifrån för att separera lockarna, men vänta tills håret kallnat ordentligt.

Sprinkla hårpuder försiktigt i hårrötterna på samma sätt som du strör florsocker över en chokladkaka. Ta lite i taget, känn efter, håret ska kännas lätt och inte för stelt av pudret.

En bra locktång…

…behöver inte kosta skjortan, säger Steve Terry. Viktigast är att ytan som håret ligger mot är av keramik och att spolen är slät. Det får inte finnas kanter eller skarvar där håret riskerar att fastna eller brytas.

Ytterligare en fördel är om man kan reglera värmen.

3. Trendig hästsvans

Skippa snodden Använd aldrig gummisnoddar i håret, det sliter hårt på hårstråna. Ett elastiskt hårband med mjuk yta är bäst.

En sextiotalsinspirerad variant på den klassiska hästsvansen som synts lite extra på catwalken runt om i världen den senaste tiden.

Kamma en låg sidbena.

Tupera håret försiktigt underifrån med borste, sektion för sektion, inget gnugg, bara mjuka drag med borsten. Det allra sista tuperandet gör du med bara fingrarna.

Svep håret ur ansiktet och dra det bakåt, jämna till överhåret med fingrarna och fäst allt med en hårsnodd på sidan av bakhuvudet.

Gnugga försiktigt med fingertopparna på sidorna, räta till svansen och spreja en fin hårsprej över alltihop.

”Det är viktigt för mig att vi inte slaviskt följer trender utan ser dem som inspirationskällor. Det viktigaste är att din frisyr passar dig och din stil, att du känner dig snygg och bekväm”// Steve

Hårpuder ger håret en matt finish och fyllighet. Redken ”Powder grip 03”, 199 kronor.

Torrschampo som ger struktur, stadga. och tar bort lukt och överflödigt fett. Kevin Murphy, ”Fresh hair” 250 ml, 249 kronor.

Viktlös sprej som doftar fantastiskt gott! Davines ”N°7 Crystal F lacquer”, 400 ml, 239 kronor.

Slipp mössan! – så kommunicerar du med din frisör

Steve Terry hjälper dig att göra din röst hörd på bästa sätt inför nästa frisörbesök.

Hur förbereder man sig inför sitt besök hos frisören?

– Kom som du är, det är mitt bästa tips. Klä inte upp eller ner dig, utan visa upp dig så som du vanligtvis brukar se ut. En bra frisör ser hela dig, lägger märke till din stil och kan bilda sig en första uppfattning om vad som skulle kunna funka för dig utifrån det.

– En bra frisör ställer många frågor. Vad gillar du, vad jobbar du med, hur mycket tid lägger du på ditt hår och vilka produkter använder du? Se till att många frågor ställs innan klippningen börjar. Tiden före klippningen är egentligen den viktigaste, den som gör att frisören lär känna just dig. 

Är det okej att ta med en bild?

– Japp, det är toppen. Frisören är ju där för att hjälpa dig. En bild kan göra det lättare att förklara vad man tänker sig och den hjälper frisören att förstå vad du menar.

Hur gör man om man vill färga?

– En bild är bra även här tycker jag. Vi har alla olika sätt att beskriva färger och här säger en bild ofta mer än ord.

– Om din frisör föreslår en färg kan du be honom eller henne att också visa en bild, kanske från en tidning, så att du verkligen är på det klara med vad för färg som menas.

– Ett färgprov på en liten tofs är ofta för litet för att bilda sig en uppfattning. En slags visuell dialog är bra och viktig att ha innan man börjar färga in.

Är det vissa termer man bör känna till inför frisörbesöket?

– Jag tycker personligen inte det. Det är upp till frisören att förklara begripligt så att du förstår. Gör du inte det, fråga igen vad som menas. Fråga gärna under klippningen också om det är något du funderar över. Vad gör du nu? En trygg och duktig frisör blir glad när någon frågar och förklarar gärna.

Och titlarna då, i vissa salonger har alla olika grader och uppgifter?

– Titlarna är i grunden baserade på utbildningssystemet för frisörer och talar om vilka prov frisörerna har tagit, de formar en slags karriärstruktur inne i vissa salonger och är en hierarki som baseras på erfarenhet. MEN – den som har högst ”grad” i salongen är inte alltid den som bäst kan hjälpa just dig. Mycket handlar ju om personkemi och det är viktigare att man kan kommunicera och känner sig trygg med sin frisör.

Vad gör jag om jag blir missnöjd? Vad har jag rätt till?

– Generellt är frisörer ”people pleasers”, vi gillar att göra våra kunder nöjda.

– Om du blir missnöjd med din nya frisyr, berätta det för din frisör så han eller hon får veta och en chans att göra dig nöjd och rätta till det som blivit fel.

Oftast får du komma in nästan direkt, och du ska naturligtvis inte behöva betala för det besöket. Håll dialogen öppen och rak så undviker ni missförstånd.

Publicerad: